Apel Fiskalnog saveta: Bez nerealnih obećanja u kampanji

Apel Fiskalnog saveta: Bez nerealnih obećanja u kampanji

Politika -
Procene Saveta su da je situcija već dovoljno ozbiljna - javni dug zemlje će do kraja 2012. preći 50 odsto BDP
BEOGRAD - Fiskalni savet apelovao je danas na sve političke stranke da tokom izborne kampanje pokažu maksimalnu odgovornost i ne daju nerelna obećanja o eventualnim poreskim rasterećenjima ili povećanju rashoda koja bi mogla da dodatno ugroze javne finansije zemlje.
Procene Fiskalnog saveta su da je situcija već dovoljno ozbiljna - javni dug zemlje će do kraja 2012. preći 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navedeno je u saopštenju Fiskalnog saveta.
Probijanje granice javnog duga od 45 odsto BDP-a nije kratkoročnog karaktera, pa takvo stanje zahteva od budućeg saziva Skupštine Srbije i vlade hitne mere već uz rebalans budžeta za ovu godinu, koje će predviđati oštro rezanje rashoda, ali i delimično povećanje prihoda.
Osnovni prioritet buduće vlade, bez obzira na to koje će je stranke činiti, mora da bude značajno i naglo smanjenje deficita, kako bi se usporio, a potom i zaustavio rast javnog duga.
To je i zakonska obaveza vlade, ali i uslov za produženje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, nastavak evrointegracija i što je najvažnije to je suštinski uslov za sprečavanje dužničke krize zemlje.
Fiskalni savet je upozorio da svaki predlog u izbornoj kampanji o jednostranom smanjivanju prihoda ili povećanju rashoda vodi dodatnom povećanju deficita umesto njegovom smanjenju, što je neodrživo u situaciji u kojoj se zemlja nalazi.
"Fiskalni savet želi da obavesti javnost da se neće oglašavati u toku izborne kampanje, kako naše analize i mišljenja ne bi ni na koji način uticale na predstojeće nadmetanje različitih političkih opcija", navedeno je u saopštenju koje potpisuje predsednik saveta Pavle Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja