PAJTIĆ PODNOSI OSTAVKU: Hoće da sačuva vlast u Vojvodini
Foto: Dragana Udovičić

Pokrajinski premijer skovao plan

PAJTIĆ PODNOSI OSTAVKU: Hoće da sačuva vlast u Vojvodini

Politika -
Predsednik vojvođanske vlade planira da se povuče i postavi svog čoveka, preko koga će vladati iz senke; Time će zamazati oči svojim nezadovoljnim koalicionim partnerima

BEOGRAD - Budućnost vojvođanske vlade još je neizvesna, a lider Demokratske stranke Bojan Pajtić ima izlaznu strategiju, kojom će pokušati da DS zadrži u njenom sastavu, ali i namiri koalicione partnere - LSV i NDS. Kako Kurir saznaje od izvora bliskog DS, Pajtić planira da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Vojvodine, što nezvanično traže LSV i NDS, i da za naslednika postavi rektora Novosadskog univerziteta i partijskog kolegu Miroslava Veskovića, preko koga bi nastavio da drži konce pokrajinske vlasti u svojim rukama.Pajtićevu fotelju u Vojvodini već mesecima ljulja Srpska napredna stranka, ali ni LSV i NDS ne propuštaju priliku da ga javno kritikuju. Iako su naprednjaci kao kompromisno rešenje ponudili DS koncentracionu vladu, lider demokrata jasno je poručio da ne razmišlja o takvom aranžmanu, te da će pokušati da nađe rešenje za nastavak saradnje sa strankom Nenada Čanka i Borisa Tadića.

Nepoželjan partnerKako tvrdi dobro upućen sagovornik Kurira, lideru DS savršeno je jasno da ni Čanak ni njegov bivši stranački šef Tadić neće biti u koaliciji u kojoj bi on ostao premijer.- Pajtić trenutno traži izlaznu strategiju, a jedna od varijanti o kojoj razmišlja je da se povuče s premijerskog mesta i imenuje Veskovića za naslednika. Time bi zadovoljio zahteve LSV i NDS, a i stranka bi bila na dobitku jer bi ostala na vlasti. Pajtić bi tako zadržao poluge vlasti i mogao da nastavi da štiti svoje interese. Ova opcija još nije prošla stranačke organe, ali vrlo je realna jer bi njome Pajtić kupio vreme do izbora - tvrdi izvor Kurira.Čovek od naukeVesković je, inače, već pet godina rektor Novosadskog univerziteta, a donedavno je bio predsednik vojvođanskog odbora za obrazovanje. U pokrajinskom DS važi za „čoveka od nauke“.- Diplomirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu i osvojio pregršt svetskih nagrada iz te oblasti. Ne uključuje se aktivno u rad stranke, ali zato je izvrstan stručnjak - kažu u DS. Da li je Vesković zaista spreman da preuzme premijersku palicu od Pajtića, juče nismo uspeli da saznamo jer nije odgovarao na pitanja Kurira. Ni Bojan Pajtić nije želeo da se izjašnjava ovim povodom.

Ne žele Pajtića na čelu vlade...Čanak i Tadić
Ne žele Pajtića na čelu vlade...Čanak i Tadić

CenkanjeNDS TRAŽI POLJOPRIVREDU, SVM BI NAUKUDemokratska stranka u Vojvodini je na vlasti sa LSV i SVM. Lider LSV Nenad Čanak do sada je više puta rekao da im je Pajtić kao premijer neprihvatljiv, dok je lider SVM Ištvan Pastor davao nešto opreznije izjave, te isticao da njegova stranka ne ruši aktuelnu vojvođansku vlast. Kako saznajemo u DS, pregovori sa SVM još nisu počeli, dok LSV traži da preuzme Sekretarijat poljoprivrede. NDS, s druge strane, kao koalicioni uslov traži Sekretarijat za nauku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track