Jeremić: Realno očekivati porast kineskih investicija

BOAO forum

Jeremić: Realno očekivati porast kineskih investicija

Politika -
Prominentno učešće koju su nam obezbedili domaćini omogućilo nam je predstavljanje potencijala Srbije pred nekim od najvećih svetskih kompanija, rekao je šef srpsek diplomatije

HAINAN - Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić boravi u dvodnevnoj poseti Kini, gde na poziv kineske vlade učestvuje ne najvećem azijskom ekonomsko-investicionom forumu BOAO.

Jeremić će govoriti na panelu pod nazivom „Uloga Azije u dostizanju globalnog odrzivog razvoja“, gde će pored njega učestvovati i predsednik Svetske banke Robert Zelik, bivsi premijer Japana Jasuo Fukuda, kao i zamenik premijera Vijetnama Zeng Sjinli.

Pored bilateralnih susreta sa kineskim zvaničnicima, ministar Jeremić će imati i veliki broj sastanaka sa velikim azijskim i svetskim investitorima koji učestvuju na ovom skupu.

Među njim su i predstavnici kineskih kompanija koje su već aktivne u Srbiji, kao i onih čija se ulaganja očekuju u narednom periodu.

„Zaista je čast nastupati sa globalnim liderima na forumu gde se okupljaju najuticajniji investitori iz čitavog sveta. Prominentno učešće koju su nam obezbedili domaćini omogućilo nam je predstavljanje potencijala Srbije pred nekim od najvećih svetskih kompanija", rekao je Jeremić.

Nakon sastanaka koje imamo danas i sutra, realno je očekivati porast kineskih investicija do kraja ove godine, istakao je šef srpske diplomatije.

"Srbija i Kina, koje su 2009. godine potpisale Sporazum o strateskom partnerstvu, imaju izvanredne političke odnose, koji su umnogome doprineli daljem razvoju i produbljivanju ekonomske saradnje i povećanog interesovanja kineskih partnera za ulaganja u Srbiju,“ rekao je Jeremić.

BOAO forum je najveća ekonomsko-investiciona konferencija u Aziji na kojoj učestvuju politički lideri, kao i predstavnici najvećih kompanija širom sveta.

Ovogodisnji BOAO forum otvorili su zamenik premijera Kine Li Kekuiang, koji će u oktobru preuzeti funkciju premijera, premijer Italije Mario Monti, kao i premijer Pakistana Jusuf Raza Gilani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track