Boris Tadić: Okupljaju se u opoziciju zato što ih Vučić neće!

Reč dve o strankama

Boris Tadić: Okupljaju se u opoziciju zato što ih Vučić neće!

Politika -
Jedino zajedničko tim strankama je da su otvoreno sarađivale ili htele da sarađuju sa Vučićem. Prosto, realnost je u suprotnosti sa njihovim medijskim pozivanjem na ujedinjavanje protiv Vučića - smatra prvi čovek NDS

BEOGRAD - Lider NDS Boris Tadić objašnjava zašto ne želi u zajednički opozicioni blok. Ne možemo da delimo isti vrednosni sklop sa strankama koje se udružuju protiv vlasti samo zbog činjenice da nisu mogle da budu deo te iste vlasti protiv koje se sada navodno udružuju, kaže Boris Tadić.

On objašnjava zašto je sumnjičav prema inicijativi da sve opozicione partije stanu pod jedan barjak i krenu u političku borbu protiv vlasti.

- Ujedinjavanje bi trebalo da bude zasnovano na programskoj, ideološkoj i vrednosnoj bliskosti stranaka, a ne da se pretvori u političko pabirčenje. A jedino zajedničko ovim strankama je da su otvoreno sarađivale ili htele da sarađuju sa Vučićem. Prosto, realnost je u suprotnosti sa njihovim medijskim pozivanjem na ujedinjavanje protiv Vučića - smatra prvi čovek NDS.

On podseća i da je URS donedavno bio u vladi sa SNS, „dok nije izbačen iz te vlade“. Navodi i da je DS insistirao na ulasku u vladu sa Vučićem nakon izbora 2012, a da je svoj stav promenio tek nakon što je Đilas smenjen sa mesta gradonačelnika.

- Pri tom, DS koji poziva na ujedinjavanje protiv Vučića je u vlasti sa SNS u oko 30 gradova. Cela predizborna kampanja LDP bila je motivisana ulaskom u vladu, a Čedomir Jovanović je i pre kampanje razgovarao sa Vučićem o ulasku u vladu. Sada kada nije uspeo da uđe ni u parlament, poziva na ujedinjavanje opozicije.

Tadić tvrdi i da je za razliku od „ujedinjavanja odbijenih“, NDS jedini odbio ulazak u vlast.

- Pritom, oni u medijima vode debate o tome da li bi NDS trebalo ili ne da bude deo te ujedinjene opozicije, a mi niti smo pozvani, niti smo ikada izrazili želju da budemo deo ujedinjavanja stranaka koje imaju toliko različite ideologije, programe, stavove i ciljeve.

Tadić zaključuje da „u ovakvoj opasnoj asimetriji između vlasti i opozicije, opozicija mora biti jaka i motivisana interesima građana, a ne stranačkim, privatnim i finansijskim interesima“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track