File: Srbija postala jedan od naših najbližih partnera EU
Foto: Marina Lopičić

Impresivan uspeh

File: Srbija postala jedan od naših najbližih partnera EU

Politika -
Srpska vlada zauzela je pravi stav prema reformama za modernizaciju države, istakao je komesar za proširenje EU

BEOGRAD - Komesar za proširenje EU Štefan File ocenio je da je impresivno koliki je put u procesu evropskih integracija prešla Srbija tokom petogodišnjeg mandata Evropske komisije koji ističe za nekoliko nedelja, da je postala jedan od najbližih partnera EU, a srpska vlada zauzela pravi stav prema reformama za modernizaciju države.

Prema Fileovim rečima, ozbiljni ekonomski izazovi sa kojima se Srbija suočava, otežani nedavnim poplavama, zahtevaju hrabrost i volju političkog vođstva, kao i građana, a ohrabruje to što je "srpska vlada sama postavila ambiciozne ekonomske ciljeve, njen dobar početak primene strukturnih reformi i nastavak dijaloga sa Kosovom".

"Srpska vlada je postavila ambiciozan plan za pregovore. Takođe, zauzela je pravi stav prema reformama kao prema šansi za modernizaciju države", istakao je File.

On je ukazao da je Unija formalnim otvaranjem pregovora o pristupanju i reagovanjem na razorne poplave pokazala da je Srbija postala jedan od njenih najbližih partnera.

"Ova godina je počela veoma pozitivno sa formalnim otvaranjem pregovora o pristupanju EU u januaru. Tu prekretnicu, nažalost, prekrila je senka teških poplava i neviđenog razaranja koje su one izazvale. U obe situacije, mada po prirodi veoma različite, EU je pokazala da je Srbija postala jedan od naših najbližih partnera", naveo je on.

Ističući da je od februara 2010. Srbija aplicirala za članstvo, dobila status kandidata i postala zemlja pregovarač,

File navodi da je otvaranje pregovora o pristupanju predstavljalo prekretnicu u odnosima "sa novim odgovornostima i šansama za Srbiju".

Prema njegovim rečima, reakcija nakon poplava pokazala je da je EU odlučna da bude uz Srbiju "ne samo u dobrim, već i u lošim vremenima"."I, zaista, nije stvar u tome šta Brisel želi od vas već mnogo više šta vi sami želite za sebe", istakao je File, dodajući da su pristupni pregovori "dobra prilika koju Srbija treba da iskoristi da bi postigla standarde EU za dobrobit vlastitih građana".

Naglašavajući da taj proces "jeste i biće zahtevan", on je rekao da će tempo pregovaranja zavisiti od sposobnosti Srbije da ostvari ključne strukturne reforme na poljima vladavine prava, javne administracije i ekonomije."Tokom procesa pregovora od Srbije će se tražiti da napreduje u brojnim oblastima: od ljudskih prava, slobode govora i vladavine prava do zaštite životne sredine, standarda u zdravstvu i zaštite potrošača", naveo je File i dodao da Srbija "u svojim naporima može da računa na solidarnost EU" i da će EK nastaviti da obezbeđuje ekspertize, uputstva i finansijsku podršku.

Komesar za proširenje je naveo da je EK odobrila više od 1,5 milijardu evra donacija od 2014. do 2020. godine Srbiji kroz IPA nacionalne fondove i da će "dodatni fondovi će doći kroz prekogranične i višekorisničke IPA projekte i bilateralne programe pojedinačnih država EU".

"Pored pomoći Srbiji da se modernizuje, reforme potrebne za pridruživanje EU pomoći će i da se izgradi veće, kompaktnije i prosperitetnije unutrašnje tržište EU", naveo je File.

"I još značajnije, posvećenost Srbije regionalnoj saradnji ključna je za učvršćivanje mira i stabilnosti širom kontinenta koji je bio izbrazdan podelama i razdorom", istakao je on, dodajući da je "najveći doprinos (je) vrednostima i idejama mira i demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavini prava.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track