Joksimović: Dačiću, radiš protiv države  Dačić: Samo sa Vučićem polemišem
Foto: Dado Djilas

Kriza u koaliciji: Opet varniči između naprednjaka i socijalista

Joksimović: Dačiću, radiš protiv države Dačić: Samo sa Vučićem polemišem

Politika -
Posle izjave šefa diplomatije da treba trampiti opštine iz Preševske doline za sever Kosova, ministarka rekla da Dačić krši državnu politiku. On joj uzvratio da gleda svoja posla

BEOGRAD - Ivica Dačić, šef diplomatije, koji je u Moskvi rekao da je saglasan sa stavom da se tri opštine Preševske doline trampe za sever KiM, kaže u razgovoru za Kurir da ideju o podeli zastupa već 10 godina! I dok je ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović ocenila da šef diplomatije time krši državnu politiku, Dačić nije hteo dublje da ulazi u polemiku, već joj je kratko poručio da gleda svoja posla.- Izneo sam lični, a ne stranački stav. O tom rešenju pričam već deset godina. Da su me tada poslušali, sada bi sve bilo drugačije. Ne mogu sa svakim da polemišem o tome, neka svako radi svoj posao. Sa Aleksandrom Vučićem sam dve godine vodio dijalog s Prištinom, i to uspešno, i jedino sa njim na tu temu mogu da polemišem - navodi Dačić.Pošto je u Moskvi rekao da je saglasan sa stavom Andreja Šugurova, šefa ruske kancelarije u Prištini, da Srbija i Kosovo razmene teritorije, Joksimovićeva je kazala da se ta izjava kosi s državnom politikom.Problematičan slučaj- Ne znam da li je uputno da ministar spoljnih poslova u Vladi iznosi stranačke stavove koji nisu deo zvanične Vladine politike - kazala je ministarka i naglasila da se izjava odnosi na važno državno pitanje, pa je ceo slučaj još problematičniji.Dušan Janjić, politički analitičar i predsednik IO Foruma za etničke odnose, otišao je korak dalje - Dačićevu izjavu vidi kao nacionalnu izdaju.- Ovo sada je luđe i od one njegove ideje da se Kosovo deli između Srbije i Albanije. Napravio je veliki politički problem Srbiji, naročito zato što je to izjavio posle posete Moskvi, slažući se sa šefom ruske kancelarije u Prištini. Beograd će sada imati veliki problem da objasni da to nije koordinisano s Moskvom i da to nije poziv Srbima s KiM da se podignu nove barikade - kaže Janjić i dodaje u dahu:Ispipavanje terena- To je blizu nacionalne izdaje jer, umesto da kao član Vlade brani interese Srbije, šef diplomatije kaže da podržava podelu, čime poručuje da diže ruke od Kosova, dela državne teritorije. Vučić bi trebalo da razmisli treba li mu takav ministar spoljnih poslova.I Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, ima sličan stav.- Činjenica je da je državna politika drugačija i da Dačić mora da razlikuje ulogu lidera stranke od funkcije šefa diplomatije. To jeste kršenje državne politike. Ne znam da li mu se omaklo ili ispipava teren - kaže on.

Predsedništvo SrbijeNE SLUŠAMO DAČIĆA, SAMO VUČIĆAU Predsedništvu Srbije poručili su da po Ustavu državnu politiku vodi Vlada, koja je po pitanju KiM vrlo jasna.- Stavove Vlade iznosi samo premijer. Državna politika o Kosovu je jasna. Sve mimo toga spada pod političke stavove pojedinih stranaka, bez obzira na to ko je izneo takvo mišljenje - rekli su sa Andrićevog venca.Tadić o DačićuS NJIM NIKAD NE ZNATE NA ČEMU STEPredsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kazao je da nema problem s Dačićem, već sa tom politikom.- On je izašao sa asimetričnim stavom o podeli Kosova i nikad ne znate na čemu ćete biti s njim, a neophodno je da Vlada radi sinhronizovano - kazao je on u emisiji „Kažiprst“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track