ŠUT-KARTA: DSS leti iz vlasti jer ne podržava Beograd na vodi!
Foto: Dragana Udovicic

Narodnjaci suvišni

ŠUT-KARTA: DSS leti iz vlasti jer ne podržava Beograd na vodi!

Politika -
Gradska vlast ne želi partnera koji kritikuje, a kap u prepunoj čaši je poruka nove liderke DSS da je „Beograd na vodi“ futur drugi

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije najverovatnije će biti izbačena iz vlasti u Beogradu, saznaje Kurir iz vrha gradske vlasti. Prema informacijama koje smo dobili od odlično obaveštenog izvora, DSS ostaje bez pozicija u prestonici zbog neslaganja u vezi s pitanjima koja su od suštinske važnosti za Beograd, a kap u prepunoj čaši bile su jučerašnje kritike novoizabrane liderke te stranke Sande Rašković Ivić da je projekat „Beograd na vodi“ - „futur drugi“.Ponašali se ko opozicijaVlast u Beogradu čine SNS, koalicija okupljena oko SPS i DSS, ali, kako saznajemo, „narodnjaci“ se od formiranja vlasti više ponašaju kao opozicija nego kao vlast.- DSS se konstantno buni, koji god projekat i inicijativa da se započnu, njima to nije po volji, a hoće da sede u vlasti. Izjava u vezi s „Beogradom na vodi“ prevršila je svaku meru, naročito jer dolazi iz stranke koja je na vlasti u Beogradu - kaže izvor Kurira. Ne shvataju da građani nisu njima dali podršku, već SNS. Ne može da se bude u vlasti, a s druge strane da se na sva usta pljuje po Beogradu na vodi, što je najznačajniji projekat ne samo Beograda već i cele Srbije. A da pritom nisu imali nijedan konstruktivan predlog. Ako neko hoće parnerski odnos, onda tako treba i da se ponaša.

Naša saznanja, indirektno, potvrdio je i Aleksandar Jovičić, šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada.- Žao mi je što mnogi danas napadaju dobre projekte, a onog trenutka kad se oni ostvare, svi će hteti da budu deo tima SNS koji je na njima radio. Beograd je konačno dobio šansu da to i ostvari. Ko ne želi da učestvuje u vlasti u Beogradu, neka to jasno kaže. Siguran sam da će to umanjiti našu borbu da Beograđani konačno žive u savremenoj prestonici - kazao je Jovičić.NeobavešteniZamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, koji je kadar DSS, za Kurir kaže da ne zna o čemu pričamo jer on nema takve informacije.- Mogu samo da kažem da nemam komentar - kratak je bio Mladenović.Podsetimo, Ivićeva je juče izjavila da DSS ne podržava projekat „Beograd na vodi“ i da smatra da je on daleko od realnosti.- Taj projekat je mnogo udaljen od realnosti, to je futur drugi. Videćemo kako ćemo se prema tome postaviti ukoliko se on uozbilji. Ovo što je do sada bilo, nije ozbiljno. Maketa za mene ne znači ništa ozbiljno, i ja sam u mladosti pravila makete i izlagala ih u Šibeniku, ali od toga ništa nije bilo - rekla je predsednica DSS.

Kraj bivši lider DSS napustio partiju ODLAZIM, IZNEVERILI STE PROGRAM STRANKEVojislav Koštunica, osnivač i dugogodišnji lider DSS, saopštio je da napušta tu stranku.Kako je rekao, razlog odlaska iz DSS jeste napuštanje ideje političke neutralnosti. Komentarišući okretanje ka ideji „suverenizma“, Koštunica je naglasio da ona ne može da bude zamena za političku neutralnost, te je to, prema njegovom mišljenju, suštinsko izneveravanje programa stranke.- Nedavna Skupština DSS pokazala je da stranka iz pragmatičnih i tobože taktičkih razloga želi da se okrene ideji „suverenizma“, koja u politici ima različita i neodređena značenja. Ona ne može biti zamena za političku neutralnost, jasno i odsečno srpsko stanovište i stav da Srbija, sarađujući sa svima, nipošto ne treba da bude član EU. Pošto ovo smatram suštinskim izneveravanjem programa, doneo sam odluku da napustim DSS. Želim na kraju da zahvalim svim prijateljima koji su se borili za ideje na kojima je nastao i delovao DSS - rekao je Koštunica za agenciju Beta.Pored Koštunice, juče je iz stranke izašao i Milovan Milošević, predsednik IO DSS. Novoizabrana predsednica stranke Sanda Rašković Ivić kaže da joj je žao što je Koštunica napustio DSS, ali i da je tim potezom izneverio članstvo jer je stranku napustio kad je najteže.- Tvrdim da nismo odstupili od političkog programa. Žao mi je što je Koštunica napustio DSS i što sam to saznala iz medija, a ne od njega lično - kazala je Ivićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track