Bajden: Puna podrška SAD evropskoj Srbiji!

NA VEZI Američki potpredsednik opet zvao Vučića

Bajden: Puna podrška SAD evropskoj Srbiji!

Politika -
PRIJATELJI Džozef Bajden i srpski premijer razgovarali drugi put za sedam dana, samo dan uoči dolaska Putina u Beograd, a senator Marfi posetio Nemanjinu 11

BEOGRAD - Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden sinoć je, po drugi put za prethodnih sedam dana, telefonom razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije saopštila je sinoć da su "dvojica sagovornika postigli saglasnost o značajnom unapređenju bilateralnih odnosa".- Potpredsednik Bajden je ponovio da SAD daju punu podršku evropskom putu Srbije - saopšreno je iz sedišta Vlade u Nemanjinoj 11. ImpresioniranRazgovor čelnika srpske vlade i drugog čoveka Bele kuće bio je neposredno pošto je posetu Beogradu okončao američki senator Kristofer Marfi. A sve to dan uoči dolaska predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina na vojnu paradu u Beogradu. Marfi je u zvaničnim saopštenjima nakon sastanaka s domaćim funkcionerima naveo da je impresioniran brzinom ekonomskih i političkih reformi i da je došao da pruži podršku nastavku evroatlantskih integracija. Američki senator sastao se juče s premijerom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Stiže posle Amerikanaca... Putin
Stiže posle Amerikanaca... Putin

Nije slučajnoPolitički analitičar Ðorđe Vukadinović kaže da Marfi nije došao baš slučajno dan uoči Putinove posete Beogradu. - Osnovni razlozi njegovog dolaska su provera i upozorenje - njima ne smetaju naši odnosi sa Moskvom, ali samo ako ne skrenemo s evroatlantskog puta. Došao je da upozori i da pripreti da se držimo tog kursa. Ne smeta njima polaganje venaca i parada, ali zasmetalo bi im da se politički i ekonomski okrenemo Istoku - kaže Vukadinović, dok Dragomir Anđelković navodi da poseta američkog senatora jeste jedna vrsta pritiska, ali da, s druge strane, pokazuje da Srbija sad ima neku vrstu alternative zbog odličnih odnosa s Rusijom.

Marfi s premijeromUNAPREĐENJE ODNOSA DVE DRŽAVEU saopštenju prosleđenom nakon sastanka premijera Srbije i američkog senatora navedeno je da je cilj Marfijeve posete pružanje podrške nastavku evroatlantskih integracija. Vučić je upoznao sagovornika s donetim zakonima, kao i sa preduzetim i najavljenim reformskim merama, i zajednički su konstatovali da su bilateralni odnosi dve zemlje u poslednje vreme znatno unapređeni. Premijer je naglasio da su američke kompanije i investitori dobrodošli u Srbiji i da bi njihovo veće prisustvo doprinelo jačanju ekonomske stabilnosti u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja