SKANDAL: Bivša ministarka pod istragom, a predstavlja Srbiju u UN

Jasna Matić iz pritvora na funkciju

SKANDAL: Bivša ministarka pod istragom, a predstavlja Srbiju u UN

Politika -
Eksministarka koja se tereti da je oštetila budžet za 120 miliona dinara zastupala Srbiju u svetskoj Broudbend komisiji pri UN

BEOGRAD - Jasna Matić, ministarka telekomunikacija u Vladi Mirka Cvetkovića, još uvek predstavlja Srbiju u Broudbend komisiji za digitalni razvoj pri Ujedinjenim nacijama iako je donedavno bila u pritvoru i protiv nje se vodi krivični postupak zbog sumnje da je srpski budžet oštetila za 120 miliona dinara.Ona je tokom septembra, uoči 69. sednice Generalne skupštine UN, u Njujorku prisustvovala zasedanju pomenute komisije, čiji je član postala 2011, kao tadašnja državna sekretarka za digitalnu agendu u Vladi.

Dokaz... Zvanični sajt Broudbend komisije
Dokaz... Zvanični sajt Broudbend komisije

Slika Srbije- Nismo mogli da verujemo kad smo videli da je na zasedanju komisije bila i Matićeva i da nas je u tako značajnom i uglednom telu predstavljala žena koja je nedavno bila u pritvoru zbog sumnje da je ojadila srpski budžet. No, izgleda da to osnivači ove komisije i ne znaju. Kakva se slika o Srbiji šalje? Ovo je stvarno skandal - kaže izvor Kurira.Matićeva je za naš list potvrdila da je prisustvovala na sastanku u Njujorku.- Nisam zvanično predstavljala Srbiju jer je članstvo u Komisiji lično i nije vezano za zemlju niti za funkciju članova - kaže.U visokom društvuIpak, na sajtu Komisije jasno se navodi da je Matićeva predstavnik Srbije, a njeno ime stoji uz neka od najvećih svetskih imena iz oblasti telekomunikacija i informacionog društva. Kad je pre tri godine postala član ove Komisije pri UN, a na poziv osnivača, generalnog sekretara Međunarodne unije za telekomunikacije Hamaduna Turea i direktorke Uneska Irine Bokove, Matićeva je govorila da je to veliko priznanje za Srbiju.- Ovo je velika čast za Srbiju i mene, budući da su članovi ove komisije istaknute ličnosti, kao što je vlasnik jednog od najvećih telekomunikacionih operatera Karlos Slim, osnivač „Virdžin grupe“ Ričard Brenson i predsednik kompanije „Huavej“ Sun Jafang - govorila je tada.Inače, Broudbend komisija ima zadatak da u vremenu tehnološke revolucije promoviše korišćenje interneta u celom svetu.

U Ministarstvu peru rukeNEMAMO VEZE S MATIĆEVOMU Ministarstvu telekomunikacija Kuriru je rečeno da Matićeva nedavno u Njujorku nije predstavljala ni njih ni Vladu Srbije.- Nemamo veze s njom. Možda je pozvana kao ekspert - kažu u tom ministarstvu.I u Ministarstvu spoljnih poslova juče smo pokušali da saznamo kako je moguće da Matićeva i dalje predstavlja Srbiju u ovako važnom telu UN, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track