VUJOVIĆ OBJASNIO: Plate smo sekli manje, zaposlenima treba i za odelo!
Foto: Tanjug

Penzionerima treba manje

VUJOVIĆ OBJASNIO: Plate smo sekli manje, zaposlenima treba i za odelo!

Politika -
Ponovio da plate u javnom sektoru i penzije ispod 25.000 dinara neće biti smanjivane

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da su plate zaposlenima smanjene manje jer oni imaju više troškova, kao što je i kupovina odela za posao.

Vujović je, tokom obrazlaganja Predloga rebalansa budžeta za ovu godinu u Skupštini Srbije, objasnio zašto su penzije smanjene više nego plate u javnom sektoru i kao jedan od razloga naveo i to da oni koji rade imaju veće troškove, između ostalog i za kupovinu odela.

Vujović je ponovio da plate u javnom sektoru i penzije ispod 25.000 dinara neće biti smanjivane. Obrazlažući Predlog rebalansa budžeta, Vujović je rekao da Srbiji ne preti bankrot niti nelikvidnost i da se rebalans budžeta donosi da bi se postavile osnove reformi.

"Ovaj rebalans uvodi ključni element budućih reformi, a to je samnjivanje rashoda", rekao je on i naglasio da realan uticaj samanjenja rashoda na budžetski deficit u ovoj godini nije veliki, ali da predstavalja simbolički značaj prepoznavanja reformi i dobijanja saglasnoti javnosti za njih.

"Srbiji ne preti ni problema nelikvidnosti ni bankrota. Rebalans radimo i zbog reformi, da bi se potom od budžeta za 2015. dodale dodatne mere, kao što su smanjenje subvencije i transfera koji su neopravdani", rekao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, rebalansom ovogodišnjeg budžeta postavljaju se pravci fiskalne konsolicadije, koji će biti nastavljeni kroz budžet za 2015, a koji će se naći pred poslanicima polovinom decembra ove godine. Vujović je rekao i da se rebalanas budžeta donosi jer je Srbija imala čitav niz nepredvidivih događaja kao što su poplave, niža stopa rasta i niža stopa inflacije.

On je rekao da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2014. zbog tih nepredvidih dešavanja umesto rasta od jedan odsto, zabeležiti pad od jednog procenta, a moguće je da će pad biti i veći.

Vujović je rekao da će zbog toga prihodi budžeta biti za 33 milijarde dinara manji od predviđenih 930 milijardi, a rashodi veći, tako da će deficit biti povećan sa očekivanih 184,6 na 225 milijardi dinara.

Rebalans odražava i težinu i negativni uticaj javnog sektora, posebno javih preduzeća, na deficit i javni dug zemlje. Krajnje vreme da se pozabavimo tim problemom i da nadjemo rešenja", rekao je on. Vujović je dodao da su javna preduzeća su prethodnih godna bila glavni izvor povećanja zaduženosti i deficita Srbije.

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će raspravljati o predlogu rebalansa budžeta za 2014. i pratećim zakonima kojima je predvidjeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara. Predloženim rebalansom biće povećan manjak u budžetu za 42 milijarde dinara, na 224,7 milijardi dinara, što je 4,64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžetskih rashodi povećani su sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi su smanjeni sa 930 milijardi, na 897 milijardi dinara.

Rebalans budžeta napravljen je na osnovu procene da će Srbija u 2014. imati pad BDP od jedan odsto, dok je prilikom izrade originalnog budžeta procena bila da će biti zabeležen rast od jedan procenat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track