IZBORI ZA BNV: I Fehratović proglasio pobedu, traži poništavanje glasanja u Tutinu
Foto: BDZS

Izbori

IZBORI ZA BNV: I Fehratović proglasio pobedu, traži poništavanje glasanja u Tutinu

Politika -
CESID je večeras objavio preliminarne rezultate prema kojima je lista Ugljanina pobedila sa 55 odsto glasova, dok Fehratović tvrdi da je njegova lista pobedila sa 55 odsto

NOVI PAZAR - Nosilac Liste za Bošnjake, Sandžak i muftiju, Jahja Fehratović, proglasio je večeras izbornu pobedu njegove liste na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i zatražio poništavanja rezultata u Tutinu.

Fehratović je, obraćajući se pristalicama koje su slavile pobedu, rekao da lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju proglašava ubedljivu pobedu sa 55 odsto u odnosu na 45 odsto liste Bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina. "Nažalost u Tutinu su se ponovo brutalno kršila izborna pravila, što je jedino objašnjenje za razliku između dve liste. Opština Tutin je svojevrsna civilizacijska izborna mrlja, koja se mora očistiti. Zato obaveštam javnost da lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju ne priznaje rezultate iz Tutina i traži od Republičke izborne komisije (RIK) da se poništi izborni rezultate i osigura uslove za normalno sprovođenje izbornog postupka", poručio je Fehratović.

On je kazao da je lista Bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina ostvarila pobedu samo u opštinama gde je Ugljanin na vlasti, što, kako smatra, potvrđuje "činjenicu da je njegov jedini adut bio zloupotreba vlasti kroz kršenje izbornog postupka i druge mahinacije".

Ove izbore, prema njegovim rečima, okarakterisalo je desetkovanje biračkih spiskova nakon zaključivanja. "Mala izlaznost pokazuje da je opstrukcija izborne volje Bošnjaka od pre četiri godine temeljno podrmala ideju BNV. Upozoravam RIK i druge nadležne organe države da ne dopuste verifikaciju nezakonito postignutih rezultata, jer bi to konačno porušilo ikakvu šansu uspostave poverenja između Bošnjaka i države", poručio je Fehratović.

CESID je, međutim, večeras objavio preliminarne rezultate prema kojima je lista Ugljanina pobedila sa 55 odsto glasova, dok je listi za Bošnjake, Sandžak i muftiju pripalo 45 procenata glasova. Prema tim podacima, lista za Bošnjačko jedinstvo pobedila je u Tutinu sa 71 odsto glasova, dok je lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju dobila svega 29 odsto glasova. U Prijepolju, Novoj Varoši i Novom Pazaru lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju odnela je pobedu, dok je Ugljanin pobedio još u Priboju, Sjenici. Trenutno u Novom Pazaru pristalice obe liste slave izbornu pobedu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track