Babić: Za stranke ubuduće 35 odsto manje
Foto: Zorana Jevtić

Skupština Srbije

Babić: Za stranke ubuduće 35 odsto manje

Politika -
SNS parlamentu predao izmena zakona o finansiranju političkih stranaka

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić rekao je danas da je ta partija u petak predala Skupštini Srbije predlog izmena zakona o finansiranju političkih stranaka koji predviđa smanjenje izdvajanja za partije za 35 odsto.

Poslanici će o tom predlogu raspravljati u četvrtak.

"Mi ne želimo kozmetičke promene kao što su predlagale neke kolege, menjajući samo stranu iz koje će se finansirati ili ostavljajući isti procenat kao što je to uradila gospođa Gordana Čomić (DS)“, rekao je Babić novinarima u skupštini i dodao da je ta partija želela suštinske promene.

On je objasnio da je u predlogu promenjen procenat za izdvajanja i odakle se ubiru ta sredstva.

„Naime, sada će u našem predlogu zakona finansiranje političkih stranaka ići u procentu od 0,105 u odnosu na 0,15 procenata, koliko je bilo u prošlosti i to ne od rashodne strane budžeta već od poreskih prihoda“, istakao je Babić.

Prema njegovim rečima, na taj način stranke izdvajanja za partije će biti manja za 35 odsto, kao što je SNS ranije i najavljivala.

„Ono što je mnogo bolje, ne koliko će stranke dobiti manje, već koliko će ostati više u javnim finansijama za vraćanje kredita koji su uzeti u prošlosti po raznoraznim jako lošim uslovima, značiće i mnogo bolju socijalnu zaštitu, zdravstvenu zaštitu, mnogo više za socijalno najugroženije...“, rekao je šef naprednjaka.

On je ponovio da je aktuelni Zakon o finansiranju političkih partija donela DS 2011. godine, te da je on pravljen kako bi „ta partija imala više“, a da se danas SNS kao najveća partija ponaša odgovorno i u uštedama prvo polazi od sebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track