IMPRESIONIRAN DOSTIGNUĆIMA SRBIJE: Oproštajno pismo Filea predsedniku Nikoliću
Foto: Fonet/Arhivska Fotografija

Okončao mandat

IMPRESIONIRAN DOSTIGNUĆIMA SRBIJE: Oproštajno pismo Filea predsedniku Nikoliću

Politika -
Ohrabren sam ambicioznim ekonomskim ciljevima koje je Vlada Srbije sebi zacrtala u tom pogledu…Uveren sam da će Srbija uspeti da odgovori na ključne izazove i nastaviti da igra vodeću ulogu u regionu Zapadnog Balkana, istakao je doskorašnji komesar za proširenje EU

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobio je pismo od Štefana Filea, doskorašnjeg komesara za proširenje EU, koji je istakao da je podrška koju je Nikolić pružio evropskoj perspektivi Srbije značila da je ona spremna da odlučno ide ka EU u izazovnim uslovima i da je impresioniran dostignućima Srbije u ovim teškim vremenima.

"Podrška koju Vi pružate evropskoj perspektivi Srbije značila je da je ona spremna da odlučno ide ka Evropskoj uniji u izazovnim uslovima. Impresioniran sam dostignućima Srbije u ovim teškim vremenima. Ko bi pre pet godina mogao i da zamisli da će nas prijava Srbije za članstvo u Evropskoj uniji do ovde dovesti u procesu pristupanja", naveo je u pismu File, koji je 31.oktobra okončao petogodišnji mandat.

File je ukazao na to da će "put ka Evropskoj uniji i dalje biti zahtevan proces", a da će "teški ekonomski izazovi, sa kojima se Srbija suočava, naročito zahtevati hrabrost i odlučnost kako političkog vrha, tako i građana", saopštila je Pres služba predsednika Republike.

"Ohrabren sam ambicioznim ekonomskim ciljevima koje je Vlada Srbije sebi zacrtala u tom pogledu…Uveren sam da će Srbija uspeti da odgovori na ključne izazove i nastaviti da igra vodeću ulogu u regionu Zapadnog Balkana", naveo je doskorašnji evropski komesar. Zahvaljujući Nikoliću na odličnoj saradnji, File je ocenio da je u toku proteklih pet godina Evropska komisija ojačala kredibilitet politike proširenja i unapredila svoju sposobnost prilagođavanja, tako što je obezbedila veću usredsređenost na sprovođenje fundamentalnih reformi u ranoj fazi procesa proširenja.

"Vašoj zemlji i Vama lično želim puno uspeha u daljoj realizaciji našeg zajedničkog evropskog poduhvata. Evropska komisija će i dalje biti snažan i pouzdan partner Vaše zemlje na daljem putu Srbije ka Evropskoj uniji", naglasio je File.

Na kraju pisma upućenog predsedniku Srbije, Štefan File je, kao poseban izraz prijateljstva, svojeručno napisao: "Zajedno smo prešli dugačak put od prvog susreta u Briselu, i svih ovih godina sam uvažavao Vaše poverenje i otvorenost. Nadam se da će nam se putevi ponovo ukrstiti u budućnosti", navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track