POLEMIKA BABIĆA I ĐURIŠIĆA U SKUPŠTINI: Pošto kilo poslaničke žive vage
Foto: Zorana Jevtić

Rasprava o finansiranju stranaka

POLEMIKA BABIĆA I ĐURIŠIĆA U SKUPŠTINI: Pošto kilo poslaničke žive vage

Politika -
Većina u vojvođanskom parlamentu od 63 poslanika skrpljena je, ne mogu da kažem na mišiće, ali na evriće da, rekao je šef naprednjaka u Skupštini

BEOGRAD - U Skupštini Srbije u toku je rasprava o predloženim izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koja je dovela do polemike šefa naprednjaka u parlamentu Zorana Babića, kao predlagača i šefa poslaničkog kluba SDS Marka Đurišića.

Đurišić je rekao da SNS iz budžeta dobija više od 49 miliona dinara mesečno istakavši da za redovan rad stranke te veličine ne treba više od 22 ili 23 miliona, za zakup prostorija u svakoj opštini ili gradu, za plate zaposlenih u stranci, sve račune za komunalije, odlazak funkcionera na putovanja...

„Ovim smanjenjem dobijaćete nešto više od 30 ili 33 miliona dinara mesečno, ostajaće vam svakog meseca 10 miliona. Milim da je SNS našla način da te pare iskoristi i predlaže u ovom zakonu da se ukine zabrana kupovine nekretnina iz sredstava koja se dobijaju iz javnih funanija“, rekao je Đurišić.

Odgovorio mu je Babić, koji je Đurišiću poručio da ne treba njemu da priča koliko je teško sa finansijama koje će biti umanjene i podsetio da je u vreme kada je DS, čiji je Đurišić bio funkcioner formirala vlast, vladu i život u Srbiji i kada su samo sebi povećali prinadležnosti, „SNS dobila nula dinara od 2008. godine kada je formirana do 2012. godine“.

„Nismo kukali, ali smo zato otišli u Kraljevo i sa sredstvima članova SNS, sa 33 miliona dinara napravili šest kuća, pomogli 350 domaćinstava. Mi nismo alhemičari, ne primenjujemo nešto i ne eksperimentišemo na građanima Srbije, već primenjujemo ono što su druge zemlje na vreme primenile“, rekao je Babić.

On je dodao da su u martu neke partije imale preskupe kampanje, ali da su ipak te političke opcije nestale. „Ovaj zakon nije ideal, ali za izmene koje usvajamo danas dobićemo podršku u subotu , pozivam vas da ne ucenjujete amandmanima“, rekao je Babić Đurišiću.

On je takođe upitao „koliko su koštala četiri poslanika SDS pre nekoliko dana i kolika je cena dobijena od Bojana Pajtića za podršku Vladi Vojvodine, kao i da li je dovoljno i za zakup nekih prostora“. „Koliko danas košta kilo žive poslaničke vage.Većina u vojvođanskom parlamentu od 63 poslanika skrpljena je, ne mogu da kažem na mišića, ali na evriće da“, rekao je Babić.

Za reč se javio i predsednik LSV Nenad Čanak koji je zakon analizirao kao, kako je naglasio, ekonomista.„Govorimo o milijardu i 900 miliona dinara, koliko je predviđeno budžetom za političke stranke, neki kažu da je ta cifra tolika jer su u ovoj godini u nju ušli i troškovi za izbore, a da je prava cifra oko milijardu i 100 miliona. Ako bi se sve te pare podelile penzionerima, kojih je milion i 700.000, svako bi dobio 1.117 dinara godišnje ili 93 dinara mesečno“, rekao je Čanak.

On je dalje naveo da bi to, ukoliko predložene izmene budu usvojene, taj iznos bio 31 dinar, što čini 600 grama hleba mesečno ili 20 grama hleba dnevno. „To je ono što je ušteda koja bi se napravila ako razgovaramo o penzionerima i ništa ozbiljno u nivou nekih novih škola, bolnica, pozorišta...“, rekao je Čanak. On je ukazao da bi problem nastao kad je reč o Vojvodini, jer bi na isti način trebalo da se finansiraju političke aktivnosti i u toj pokrajini, koja nema svoje poreske prihode. „Time dolazimo do toga da se politički život može odvijati samo na nivou Republike i to nije umanjene za trećinu nego za polovinu dosadašnjih prinadležnosti“, zaključio je Čanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track