Najnovije vesti

ŠEŠELJ PRETI IZ HAGA: U Srbiju dolazim da se svetim
Foto: Fonet

Za lečenje ne mari

ŠEŠELJ PRETI IZ HAGA: U Srbiju dolazim da se svetim

Politika
Procenjuje se da su uslovi za puštanje ovog puta blaži jer u Hagu veruju da je lider radikala spreman da se vrati u Srbiju kako bi se lečio, ali i zbog želje Tribunala da ga se „reše“

HAG/BEOGRAD - Ako i dođem u Srbiju, neću se baviti svojim lečenjem, već ću sve snage usmeriti na osvetu, poručio je Vojislav Šešelj našim diplomatama juče u Haškom tribunalu.

Na taj način je reagovao lider SRS čim je čuo informaciju da bi mogao da bude pušten na privremenu slobodu.

Uz ovu pretnju Šešelj je, kako se saznaje, navodno rekao i da neće prihvatiti ničije garancije niti bilo kakva uslovljavanja. Jedino što ga je zanimalo jeste da ga Tribunal oslobodi i pusti kući. Hag kao uslove za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu nije naveo, kao u junu ove godine, da lider SRS bude u kućnom pritvoru, uz stalnu pratnju policije i ograničenu komunikaciju. Lider SRS tada je odbio da se tome povinuje, zbog čega je ostao u pritvoru. Naši sagovornici procenjuju da su uslovi ovog puta blaži jer u Hagu veruju da je Šešelj spreman da se vrati u Srbiju kako bi se lečio, ali i zbog želje Tribunala da ga se „reše“.

Privremeno veće Haškog tribunala donelo je sinoć odluku da se Šešelj pusti na privremenu slobodu. Vlada Srbije je ponovo dala uslovne garancije za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu, čime je odgovorila na hitan zahtev Tribunala.

- Vlada je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao - izjavio je potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić.

Puštanje Šešelja na privremenu slobodu Hag je obrazložio pogoršanjem njegovog zdravstvenog stanja, o čemu su prošle nedelje govorili srpski lekari koji su ga posetili u Tribunalu. Međutim, za razliku od prošlog puta, kada je Hag u devet tačaka decidno naveo šta sve Šešelj ne sme da radi u Srbiji, ovog puta je od Vlade Srbije traženo da garantuje samo da Šešelj neće kontaktirati s potencijalnim svedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove.

Šešeljev sin Aleksandar kazao je da njegov otac do sinoć do 20 sati nije zvanično dobio ponudu o puštanju na privremenu slobodu pod svim uslovima. Prema rečima Aleksandra, njegov otac veruje da je to još jedna igra Tribunala, i da u javno saopštenoj ponudi nisu navedeni svi uslovi koji bi mogli da mu budu ponuđeni i da nikada neće prihvatiti da bude u kućnom pritvoru. Takođe, kako je istakao, Šešelj „nije ni tražio niti će prihvatiti garancije ove vlade. Tribunalu u Hagu predao se 23. februara 2003. Pred tim sudom se krajem marta 2003. izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Njemu se u tribunalu sudi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH, ali i za dela počinjena u Vojvodini od 1991. do 1993. godine. Suđenje je počelo 7. novembra 2007, a januara 2009. je dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet, po nalogu pretresnog veća, zaštićen od javnosti. Šešelj je u julu 2009. osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, a u februaru 2010. drugi put je optužen zbog toga što je u knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svedoka.

(Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...