Najnovije vesti

Visković: Rama ponizio sam sebe, istup je neprimeren diplomatskoj praksi!

Sramotan postupak

Visković: Rama ponizio sam sebe, istup je neprimeren diplomatskoj praksi!

Politika
16:54h
Ovo je planirana provokacija, ali duboko u suprotnosti sa dobrom diplomatskom praksom, kaže profesor FPN

BEOGRAD - Albanski premijer Edi Rama postupio je sramotno kao diplomata i političar, jer je pozivajući Srbiju da prizna nezavisno Kosovo, provocirao građane Srbije i premijera Vučića koji je reagovao dobro i primereno trenutku, ocenio je Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Berlinu i profesor Fakulteta političkih nauka. Visković smatra da je Ramin istup na konferenciji za novinare u Beogradu, najblaže rečeno ""nediplomatski potez i direktna provokacija".

"Reakcija premijera Vučića bila je dobra i primerena trenutku", istakao je večeras Visković u Oko magazinu Radio-televizije Srbije. Prema rečima Viskovića, premijer Vučić se dobro kontrolisao, iako nije "skroz zadržao emotivnu reakciju". Visković je naveo da on ne bi upotrebio reč da smo poniženi, već da smo uvređeni i provocirani, a Rama je samog sebe ponizio, jer je sramotno to što je uradio i kao diplomata i kao političar.

"Ovo je planirana provokacija, ali duboko u suprotnosti sa dobrom diplomatskom praksom", kaže Visković. On je objasnio da se prilikom međudržavnih poseta, gostu ne određue sta će reći, ali se odrede teme o kojima će se razgovarati i politička intonacija.Po pravilu se, objašnjava on, neprijatne teme ostave za "u četiri oka" ili za delegacije, ali se ne iznose pred kamerama.

Visković kao jako dobro ocenjuje to što se reagovalo što je moguće mirnije u datim okolnostima i što je zadržan dostojanstven nivo. Takođe, smatra Visković, bitno je da se narednih dana u javnosti ne podigne euforija i da se od toga ne napravi "nacionalistički talas i nekakvi ispadi prema nedužnim Albancima u našoj zemlji koji sa tim nemaju ništa", poručio je ovaj diplomata.

Prema mišljenju Viskovića, način na koji je albanski premijer provocirao srpskog predsednika Vlade, "gori je od samih njegovih reči". Rama, smatra Visković, pokušao da ostavi utisak kako je veliki državnik, ali je to njegovo nastojanje bilo kontraproduktivno. Visković dodaje i da je Ramin cilj bio da "skuplja poene na unutrašnjoj strani".

Komentarišući za sutra najavljenu Raminu posetu Preševu, Bujanovcu i Medveđi, Visković je rekao da će sutrašnje poruke biti i te kako bitne za ukupnu ocenu ove posete Srbiji, jer će se videti da li je Rama došao sa namerom da zaista popravi odnose ili da isprovocira još goru situaciju.Takve posete su, dodao je on, uvek korišćene kao prilika da se istakne manjinama da treba da igraju pozitivnu ulogu u međusobnim odnosima i da budu da lojalni građani svoje zemlje.

"Ako bi sutra albanski premijer smogao snage da nešto tako kaže, onda bi verovatno bar malo ispravio ovaj strašan utisak koji je danas ostavio. A ako bude i sutra provocirao on će za dugo, nažalost, pokvariti odnose, iako u ovom trenutku pokušava da pokaže da je evropski orijentisan, da gleda u budućnost i ostavlja prošlost iza sebe", navodi Visković. Govoreći o uticaju Nemačke i SAD-a da se susret dva premijera uopšte održi nakon grubog incidenta i provokacije na stadionu, Visković je rekao da ga jako zanima šta će Nemci reći na novi incident. Oni su, kako je naveo, hteli da se ipak ovaj susret održi, jer je važno održati ""zamajac koji je pokrenuo regionalnu saradnju"", i oni su, kako je kazao, verovatno tražili od oba premijera da prevaziđu trenutne nesporazume i da iskorače iz jedne neprijatne situacije sa pozitivnim porukama za budućnost.

Reakciju Nemačke čućemo vrlo brzo, dodao je Visković, podsetivši da u Srbiju uskoro stiže vicepremijer Zigmar Gabrijel.Prema njegovim rečima, reakcija Nemačke je važna jer će se time pokazati da li su direktno ili indirektno podržali to što je Rama rekao, ili je to možda posledica "nekih njegovih razgovora koje je imao sa njima, pa je sam stekao utisak da bi i njima bilo milo da onako nešto kaže".

Govoreći o prethodno planiranoj poseti premijera Vučića Albaniji, on je naveo da se u politici mora koristiti fraza "nikad ne reci nikad". "Bilo bi izuzetno loše ako bi provokacija urodila plodom i da se razgovori prekinu, jer posao diplomata nije uvek prijatan. Morate voditi i krajnje neprijatne razgovore, ali ako znate da to donosi korist vašoj državi onda morate nekad jako gorku čašu žuči da popijete ako kao što je ova danas", rekao je Visković.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...