O SOLE MIO: Dačić pevao Rami na uvce!
Foto: Beta Ap I Aleksandar Jovanović Cile

Vicepremijer opuštao goste iz Tirane

O SOLE MIO: Dačić pevao Rami na uvce!

Politika -
Pošto su prozivke albanskog premijera tokom posete Beogradu izazvale tenzije, šef diplomatije raskravio atmosferu napolitanskom šansonom „O sole mio“

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije i lider SPS Ivica Dačić pokušao je da na neformalnoj večeri s albanskim premijerom Edijem Ramom, organizovanoj povodom njegove posete Beogradu, „smekša“ napetu atmosferu koja je nastala zbog njegove provokacije o nezavisnosti Kosova.

Dačić je, kako saznaje Kurir, albanskom premijeru otpevao poznatu napolitansku šansonu „O sole mio“.Prema našim informacijama, večera srpske i albanske strane organizovana je u ponedeljak uveče, i to nekoliko sati nakon što je Rama izrekao spornu izjavu o nezavisnosti Kosova.Priređena je u jednoj od državnih rezidencija, a prisustvovali su najviši članovi srpske i albanske delegacije.Obostrana napetost- Atmosfera je bila neformalna, svirala je akustična muzika, ali se na momente osećala napetost zbog Ramine provokacije da Srbija treba da prizna Kosovo. Kako bi popravio atmosferu, u jednom momentu Dačić je zapevao, i to čuvenu pesmu „O, sole mio“ - navodi sagovornik Kurira.Naša saznanja potvrdio je Škeljzen Malići, savetnik albanskog premijera, ali i Dačić lično.- Večera je protekla u prijatnom razgovoru i šalama. Bilo je dovoljno hrane, malo muzike, a potpredsednik Ivica Dačić pevao je arije i popularne pesme - kaže Malići.Dačić, međutim, kaže da je pevanje jedne pesme najmanje što je mogao da učini kako bi „spustio“ atmosferu.- Ako pevanje jedne pesme može da smanji tenzije, to je najmanje što mogu da učinim za svoju zemlju - rekao je Dačić.Žestoke provokacijeRama je tokom dvodnevne posete u Beogradu pre četiri dana rekao da je „nezavisnost Kosova realnost „ i poručio da „što pre to Srbija prihvati, brže ćemo kao region ići napred“. Premijer Aleksandar Vučić mu je na to odbrusio da je „Kosovo uvek bilo i ostaće deo Srbije“, te da će to ponoviti i prilikom posete Tirani.

Reagovanje SADNOVA EPOHA PRIJATELJSTVA

Amerika je čestitala vladi Albanije i Srbije na otvaranju novog poglavlja u odnosima dve zemlje, saopštio je juče Stejt department.- SAD čestitaju albanskom premijeru Ediju Rami i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na prvoj zvaničnoj poseti jednog albanskog premijera Beogradu u gotovo 70 godina. Vašington pozdravlja uzajamnu posvećenost koju su ovi lideri pokazali otvarajući novo poglavlje prijateljstva i saradnje između svojih zemalja - navela je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

Simbolika ŠTA JE DAČIĆ OTPEVAO ALBANCU

Moje sunce (O sole mio)Kakva prelepa stvar, sunčan je danvazduh je miran nakon olujevazduh je tako svež da se već oseća kao proslavakakva prelepa stvar, sunčan je dan......Kada noć dođe, a sunce zađe,počnem da se osećam melanholično;stao bih pod tvojim prozoromkada noć dođe, a sunce zađe.

Džaba pesma Albanski premijer i srpski ministar zaratili Rama: Ivica Dačić laže! Dačić: Rama se pravi lud!Premijer Albanije Edi Rama, negirajući optužbe Ivice Dačića da Albanija koristi mogućnosti da blokira sporazum o individualnom partnerstvu Srbije s NATO, obrušio se na Dačića i poručio mu da ne govori istinu, što je, kako je rekao, tipično za profesionalnu politiku.- Dačić je vešt je političar i u stanju je da kaže ono što misli da će biti zanimljivo ljudima, ne vodeći računa da li je to istina ili ne - rekao je Rama za Nin.Međutim, Dačić tvrdi da je Rama taj koji izvrće istinu.- Rama ili ne zna, ili se pravi da ne zna, da je Albanija zaustavila proceduru u vezi s potpisivanjem IPAP u NATO. Albanska strana stavila je u predlog dodelu ključeva Grada Beograda, a sada tvrdi da sam ja to izmislio. Ali šta je - tu je - rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track