VICEKANCELAR U BEOGRADU: Angelin zamenik stigao sa 37 nemačkih  kompanija!
Foto: Beta Ap

Poseta

VICEKANCELAR U BEOGRADU: Angelin zamenik stigao sa 37 nemačkih kompanija!

Politika -
Zigmar Gabrijel u poseti Srbiji izjavio da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU i reformama!

BEOGRAD - Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel stigao je u Srbiju s brojnom privrednom delegacijom, koju čine predstavnici ukupno 37 kompanija, saznaje Kurir.- Drugi čovek nemačke vlade imaće sastanke s državnim vrhom. Nemačka očigledno želi da investira u Srbiju, pa to i dokazuje time što je u privrednoj delegaciji veliki broj nemačkih kompanija, među kojima su Dojče banka, Dojče berza, „Klas“ (evropski lider u proizvodnji kombajna), „Sat“ (kompanija za softvere) BASF (lider u hemijskoj industriji), „Tenis Lebensmitel“ (nemački proizvođač svinja).Susret sa ĐinđićevomPrema protokolu, Gabrijel će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem, čemu će prethoditi sednica Poslovnog saveta Srbije i Nemačke. Predviđen je i sastanak delegacija vlada dve države, a planiran je susret i s Ružicom Ðinđić, udovicom ubijenog premijera Zorana Ðinđića, ali i sa socijaldemokratskim strankama. Nemačko ministarstvo privrede i energetike saopštilo je da je cilj posete da se Srbiji pruži podrška na njenom putu ka EU i da se unapredi privredno partnerstvo.- Srbija je značajan partner Nemačke i nemačke privrede. Međusobni ekonomski odnosi uspešno su se razvijali proteklih deset godina - rekao je Gabrijel uoči posete, dodavši da postoji veliki potencijal za njihovo unapređenje.- Razgovaraću s premijerom Vučićem o zajedničkim koracima kako bi ovaj potencijal obostrano još bolje bio iskorišćen. Radujem se što Srbija na putu ka Evropi tesno sarađuje s nama. Mi ćemo i ubuduće podržavati Srbiju na ovom putu, kao i u neophodnim reformama - zaključio je Gabrijel.

Naklonjena Srbiji... Merkelova
Naklonjena Srbiji... Merkelova

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže da je Nemačka jedan od najznačajnijih partnera Srbije u EU i da od nje zavisi dalje proširenje Unije.Ekonomska saradnja- Nemačka na prvo mesto stavlja ekonomski razvoj regiona, pa u tom kontekstu možemo posmatrati posetu. Bez ekonomskog napretka regiona teško se može očekivati i suštinski napredak u evrointegracijama. Nemačka Srbiju vidi kao jednu od ključnih država za potpunu stabilizaciju i ekonomsko jačanje regiona - navodi Joksimovićeva.

Maja Gojković i Aleksandar Antić, Foto: Tanjug
Maja Gojković i Aleksandar Antić, Foto: Tanjug

KompanijeOVE FIRME SU U PRIVREDNOJ DELEGACIJI- Dojče banka- Dojče berza- Klas - proizvođač kombajna- Sat - najveća nemačka kompanija za softvere- BASF - proizvođač hemijskih proizvoda- Tenis Lebensmitel - proizvođač svinja

Svi bi da budu viđeni

POLITIČARI SE SJATILI NA PRIJEM U HAJATUNa prijemu u „Hajatu“ bili su brojni ministri - Nebojša Stefanović, Aleksandar Antić, Dušan Vujović, Jadranka Joksimović, Kori Udovički i Vanja Udovičić. Tu je bila i predsednica parlamenta Maja Gojković, poslanici SNS Zoran Babić i Igor Bečić, kao i čelnici JS Dragan Marković Palma, SPO Vuk Drašković, LDP Čedomir Jovanović. Viđen je i vlasnik Pinka Željko Mitrović, Ružica Ðinđić, urednik B92 Veran Matić, te dizajnerka Marijana Mateus i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track