POLEMIKA U EP Dačić Hrvatima: Svako ima svog Šešelja
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

Kritika rezolucije

POLEMIKA U EP Dačić Hrvatima: Svako ima svog Šešelja

Politika -
Niko normalan danas u Srbiji ne podržava Šešelja, rekao je Dačić kog je poslanica krajnje desnice Ruža Tomašić optužila da je arogantan i da je došao u Brisel da deli lekcije
1 / 3 Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

BRISEL - Sastanak šefova dilomatije u Evropskom parlamentu danas se pretvorio u oštru polemiku između šefa srpske diplomtije Ivice Dačića i hrvatskih posanika u EP.

Dačić je u uvodnom govoru kritikovao nedavnu rezoluciju EP o Vojislavu Šešelju i rekao da ona ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti u regionu. Na to je reagovao hrvatski poslanik Andrej Plenković, inicijator pomenute rezolucije, koji je izjavio da se Srbija nije ogradila od Šešeljeve politike i da neće moći da nastavi sa evropskim integracijama ukoliko ne prihvati evropske vrednosti. Plenkoviću se pridružila poslanica krajnje desnice Ruža Tomašić, koja je optužila Dačića da je arogantan i da je došao u Brisel da deli lekcije."Vi ste godinama bili najbliži saradnik Vojislava Šešelja i nikada se niste odrekli ideje o Velikoj Srbiji ", rekla je ona i kao primer navela Dačićavu izjavu od pre dve nedelje da je Srbiji potreban izlaz na more.

Dačić je odgovorio da se ne radi o aroganciji nego da je samo izneo stavove Srbije o "pravnom cirkusu" u vezi sa Šešeljem. "Niko normalan danas u Srbiji ne podržava Šešelja", rekao je Dačić i pozvao se na reči šefa misije EU u Beogradu Majkla Devenporta da se Srbija jasno ogradila od Šešelja.Svako ima svog Šešelja, rekao je Dačić i ukazao na raniju izjavu Tomašićke da je Hrvatska zemlja za Hrvate, a da svi oni kojima se to ne sviđa mogu da se pakuju i da idu."Ne dopuštam da mi ona deli lekcije iz demokratije", rekao je Dačić misleći na Tomašićku. On je objasnio da je spornu izjavu o izlazu Srbije na more dao u okviru sastanka Jadransko-jonske inicijative u kojoj je Srbija jedina članica koja nema izlaz na more.

Srbija nema nameru da izađe na more, ali valjda vi imate nameru da na vaše more dolaze građani Srbije", poručio je Dačić.On je naglasio da niko ne može da bira prošlost, ali da se može uticati na budućnost i da treba nastaviti napore u pravcu pomirenja.Polemiku je zaključio predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Elmark Brok koji je takođe pozvao da se ispod prošlosti podvuče crta."Ja kao Nemac najbolje znam koliko prošlost može da opterećuje", poručio je Brok i podsetio da je princip nediskriminacije ugrađen u temelje EU još 1950. godine."EU ne može da rešava probleme prošlosti, ali može da ih učini nebitnima", zaključio je Brok polemiku u Evropskom parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track