NEUSPEO PUČ U SPS: Socijalisti pokušali da Dačiću umanje vlast
Foto: Nebojsa Mandić

Nož u leđa

NEUSPEO PUČ U SPS: Socijalisti pokušali da Dačiću umanje vlast

Politika -
Neki socijalisti pokušali da u statut stranke ubace član kojim se umanjuje moć njenog lidera. Dačić poludeo kad je video da su pokušali da mu podmetnu

BEOGRAD - Predsedniku SPS Ivici Dačiću pokušali su da umanje nadležnost pred kongres 14. decembra, saznaje Kurir. Naime, pojedini socijalisti probali su da dodaju u statut član kojim se Dačićeva nadležnost umanjuje, što je šefa socijalista izbacilo iz takta.Iako su se članovi koji su kovali zaveru protiv svog šefa kasnije kleli da su to uradili u interesu stranke, sve izgleda kao klasična sabotaža aktuelnog lidera stranke pred odlučujući kongres.Ubačeni član- Pošto je otkriveno da je ubačen novi član koji umanjuje Dačićevu nadležnost, oni koji su to izveli pravdali su se da su to uradili po ugledu na ostale socijaldemokratske partije. Kazali su da su hteli da budu napredni, što je izazvalo smeh prisutnih - kaže izvor našeg lista iz centrale SPS i dodaje da je na protekloj sednici Predsedništva, pored rasprave o pomenutom članu, bilo reči i o funkcijama, te da je letelo perje.- Dačić je rekao da bi mu bilo draže da smo se ovako grčevito borili na izborima kao što se sada borimo za stranačke funkcije. Dodao je i da je čuo da su se mnogi pozivali na njega prilikom lobiranja za sebe za predstojeći kongres. Očekivali smo da će da pomene nečije ime, ali ništa nije rekao. Atmosfera je bila napeta - kaže izvor našeg lista i dodaje:

Pozivali se na šefa stranke... Obradović i Čabarkapa - Foto: SPS.org.rs
Pozivali se na šefa stranke... Obradović i Čabarkapa - Foto: SPS.org.rs

Ne biraju sredstva- Očitao nam je bukvicu. Nema šta tu ko da se buni ili žali, čovek je u pravu. Borba za stranačke funkcije je uzela maha, ne biraju se sredstva. Ðorđe Čabarkapa, zamenik predsednika IO SPS, i Žarko Obradović su se polomili ne bi li izvojevali ostanak na funkcijama. Ma, nisu birali sredstva! Išli su unaokolo, zvali, lobirali.Sa druge strane, dodaje naš izvor iz SPS, ima onih koji su, kao Novica Tončev, lobiranje odradili „gospodski“.- Za razliku od Obradovića i Čabarkape, koji su se lično založili, Novica Tončev je angažovao dvojicu saradnika da lobiraju za njega - kaže izvor Kurira.Socijalisti bi, kako saznajemo, danas trebalo da održe sednicu Glavnog odbora stranke, na kojoj bi valjalo da se odluči da li će na kongresu zakazanom za 14. decembar biti izabran samo predsednik ili celo rukovodstvo. Naime, još se vaga da li će na kongresu stranke biti izabran novi sastav Glavnog odbora, koji će zatim na narednoj sednici, a na predlog lidera Ivice Dačića, izabrati potpredsednike stranke.

Miljkan KarličićLIČNI UTISCIMiljkan Karličić, predsednik Statutarne komisije, kaže da statut nije gotov, već da je usvojen prednacrt predloga.- Bilo je oko 1.000 amandmana, sugestija, nije utvrđena konačna verzija. To što kažete je potpuna besmislica. Bilo je 1.000 predloga... Da li je to uvećanje ili umanjenje nečega, to su lični utisci - rekao je on.Čabarkapa i Obradović nisu odgovarali na pozive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja