MEKALISTER: Nemačka vidi Srbiju kao predvodnicu zapadnog Balkana
Foto: Fonet

Izvestilac Evropskog parlamenta

MEKALISTER: Nemačka vidi Srbiju kao predvodnicu zapadnog Balkana

Politika -
Sledeća godina će u tom smislu biti ključna, a verujem da će Srbija iskoristiti svoj privilegovan položaj tokom predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju 2015, istakao je visoki funkcioner vladajuće Demohrišćanske unije

BRISEL - Nemačka uviđa značaj Srbije i vidi je kao predvodnicu u evropskim integracijama zapadnog Balkana, kaže izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.

Mekalister, Nemac škotskog porekla i visoki funkcioner vladajuće Demohrišćanske unije, kaže da se kandidovao za izvestioca za Srbiju zato što je to najzanimljivija zemlja među kandidatima za prijem u EU.

"Nemačka vidi Srbiju kao predvodnicu među državama Zapadnog Balkana", kaže on, ističući da je integracija Zapadnog Balkana prioritet ne samo nemačke, već i evropske spoljne politike, uz podsećanje da je kancelarka Angela Merkel nedavno u Berlinu održala konferenciju na tu temu. Na pitanje o uslovima koje je Nemačka postavila Srbiji za otvaranje prvih poglavlja u pregovaračkom procesu, Mekalister odgovara da je to stvar o kojoj odlučuje Evropski savet, a da je stav Parlamenta da to treba da se desi što pre.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Ne bih se usudio da prognoziram kada će se otvoriti prva poglavlja, ali rekao bih da se radi o narednih nekoliko meseci", kaže on, ukazujući da je Srbija u ovoj godini ostvarila značajan napredak, kako na polju unutrašnjih reformi, tako i kad je reč o napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Normalizacija je i dalje ključni uslov za dalji napredak u evropskim integracijama, ali ne treba smetnuti sa uma da je svako od 35 poglavlja pođednako važno, kaže izvestilac i ukazuje na stav EU da ju procesu proširenja važi pravilo "osnove pre svega".

"Te osnove su vladavina prava, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i uspostavljanje tržišne ekonomije", podseća Mekalister i dodaje da je ubeđen da će uspesi na tom polju privući investitore, što je neophodno za ozdravljenje privrede. On smatra da je unapređenje odnosa unutar regiona još jedan krucijalni factor i navodi nedavnu posetu premijera Albanije Edija Rame kao primer.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"To je bila izuzetno važna poseta, bez obzira na incidente na fudbalskoj utakmici kojoj su joj prethodili i želeo bih da zahvalim premijeru Aleksandru Vučiću na gostoprimstvu koje je ukazao Rami i da ohrabrim i srpsku i albansku stranu da nastavi da unapređuje odnose i međusobnu saradnju", kaže on i ističe da takva politika ima snažnu podršku ne samo u Briselu, već i u Berlinu. Na molbu da prokomentarise skorašnju izjavu Angele Merkel da je brinu pokušaji Rusije da proširi uticaj na zemlje Zapadnog Balkana, Mekalister kaže da su, kad je reč o Srbiji, svi svesni dubokih istorijskih veza sa Moskvom i da je to i sam uočio kad je pre nekoliko nedelja bio u Beogradu.

"Poglavlje 31 pregovaračkog procesa nalaže kandidatima da progresivno usklađuju svoju spoljnu politiku sa EU, a Srbija se dosad nije odazvala pozivima da se pridruži restriktivnim merama protiv Rusije", podseća izvestilac. On kaže da se očekuje da usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU ide "korak po korak".

"Sledeća godina će u tom smislu biti ključna, a verujem da će Srbija iskoristiti svoj privilegovan položaj tokom predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju 2015. kako bi doprinela rešavanju ukrajinske krize", rekao je on. Jedno od pitanja u razgovoru sa izvestiocem odnosilo se na nedavnu rezoluciju EP o Vojislavu Šešelju, koja je u Srbiji izuzetno negativno primljena i kojoj su se usprotivili i neki istaknuti poslanici iz njegove političke grupacije.

"Za rezoluciju je glasala značajna većina poslanika iz svih stranaka, a ja sam tokom debate na plenarnoj sednici u Strazburu jasno ukazao da je osnovna poruka rezolucije osuda gnusnih ratnohuškačkih izjava gospodina Šešelja, za koje nema mesta u današnjoj Evropi", kaže Mekalister. Dodaje da je svestan reakcija Beograda na rezoluciju, kao i da je ona bila predmet žučne rasprave i u Strazburu, uz ocenu da je to "suština demokratije i da je njegov cilj bio da ohrabri sve elemente srpske političke scene, uključujući ne samo vlast i opoziciju nego i predstavnike civilnog društva, da se bore protiv govora mržnje.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Izvestilac uveliko priprema svoj prvi godišnji izveštaj o Srbiji, čija će se radna verzija naći pred poslancima Spoljnopolitičkog komiteta EP već polovinom januara, dok bi o finalnom dokumentu trebalo da se glasa na plenarnoj sednici u martu. Neposredno pre razgovora za Tanjug, Mekalister se u Briselu sreo sa svojim prethodnikom Jelkom Kacinom, a na pitanje da li je od Kacina tražio savet odgovara da se u ovoj fazi konsultuje sa različitim akterima kako bi formirao sopstveno mišljenje.

"Nastojaću da izveštaj bude pošten i uravnotežen i da prikažem šta je sve Srbija uspela da postigne u prethodnih nekoliko godina, a naročito u ovoj, kao i da je ohrabrim da nastavi sa evropskom orijentacijom", najavljuje on. Mekalister je ponovio svoje nedavno poređenje Srbije sa vozom koji se kreće u dobrom pravcu, ali mu predstoji dug put do odredišta – punopravnog članstva u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja