Najnovije vesti

SAVET MINISTARA: EU će se proširiti ako bude sposobna za to
Foto: Fonet

Strategija proširenja

SAVET MINISTARA: EU će se proširiti ako bude sposobna za to

Politika
03:56h
Evropski ministri napominju da ono što se događa izvan granica EU naglašava važnost daljeg produbljivanja saradnje oko spoljnopolitičkih pitanja

BRISEL - Savet ministara EU potvrđuje politiku prijema novih zemalja u članstvo, uz stroge i poštene uslove i načelo sopstvenih zasluga.

Takođe, navodi se da će do proširenja članstva doći ako Evropska unija bude sposobna da to ostvari. To se navodi u nacrtu zaključaka koje šefovi diplomatija EU treba da usvoje sutra u Briselu, u koje je imala uvida agencija Beta.

U zaključcima koji će biti usvojeni na temelju rasprave o Strategiji proširenja i godišnjih izveštaja o zemljama na putu u EU koje je izradila Evropska komisija podvlači se takođe da i građani u zemljama kandidatima za članstvo u EU i zemljama članicama moraju biti uvereni da je prošrenje korisno.

Evropski ministri napominju da "ono što se događa izvan granica EU naglašava važnost daljeg produbljivanja saradnje oko spoljnopolitičkih pitanja". Oni predočavaju da otud "mora biti ojačan bilteralni spoljnopolitički dijalog" kandidata za članstvo i EU i "podvlače važnost usklađivanja sa stavovima EU u spoljnoj politici".

Takođe se ističe potreba tesne saradnje kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo s EU kad je u pitanju "jačanje energetske bezbednosti evropske dvadesetosmorice, uključujući infrastrukturu i diversifikaciju izvora snabdevanja".

Kandidati za članstvo će postati integralni deo EU samo ako u potpunosti ispune utvrđena merila, navodi Savet ministara EU koji bi, kao i dosad, svoje zaključke trebalo da podnese na usvajanje liderima Unije koji zasedaju krajem nedelje.

U pripremljenom dokumentu se ističe da je uvreženje vladavine zakona od ključne važnosti za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, "a hitna pažnja mora biti posvećena reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, slobodi izražavanja i medija, kao i pravima manjina".

"Vladavina zakona je od presudnog značaja takođe za ekonomski razvitak i stvaranje povoljnih uslova za poslovanje i investicije", navodi se u nacrtu zaključaka Saveta ministara EU.  U zaključcima se naglašava podrška merama Evropske komisije da se u žižu reformi koje vode ka članstvu u EU stavi pospešenje rukovođenja ekonomijom i jačanje konkurentnosti, sa ciljem da se stvore bolji uslovi za poslovanje firmi, podstaknu privredni rast, zapošljavanje i investicije.

Vlade zemalja Zapadnog Balkana u tom cilju do januara 2015. treba da izrade Nacionalne programe ekonomskih reformi koji će biti usaglašeni s onim što se unutar EU preduzima za podstrek ekonomskom rastu i zapošljavanju, što će, u skladu s utvrđenim smernicama, pažljivo pratiti EU.

Na Zapadnom Balkanu je bitna i klima tolerancije, kažu evropski ministri, koji osuđuju "svaku vrstu govora mržnje" i podvlace da je i dalje nužno jamčiti da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni, uz saradnju s Haškim sudom i Euleksovim Secijalnim istražnim timom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...