MINISTRI EU I O SRBIJI: Pohvaljeni smo, ali ima i nedovršenog posla
Foto: Ap

Sastanak u Briselu

MINISTRI EU I O SRBIJI: Pohvaljeni smo, ali ima i nedovršenog posla

Politika -
U zaključcima se ne navodi konkretan vremenski okvir za otvraranje prvih poglavlja

BRISEL - Ministri spoljnih poslova država članica EU bi danas trebalo da usvoje zaključke o zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i o Srbiju.

U nacrtu zaključaka koji se odnose na Srbiju pohvaljuje se napredak koji je vlada ostvarila na polju unutrašnjih reformi, kao i na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali se ukazuje da ima nedovršenog posla.

"Savet će nastaviti da nadgleda kontinuirani angažman Srbije na vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa, uključujući primenu svih dosad postignutih sporazuma u dobroj veri, kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na evropskom putu", navodi se u tekstu koji će biti zvanično usvojen danas.

U nacrtu se kaže i da poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije, treba da bude otvoreno među prvima i da napredak na tom polju treba da bude vezan za napredak u ostalim poglavljima, a isto važi i za poglavlja 23 i 24, koja su vezana za vladavinu prava. U zaključcima se, međutim, ne navodi konkretan vremenski okvir za otvraranje prvih poglavlja. Sem toga, Srbija se poziva da nastavi da progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je juče da će Srbija moći da otvori prva poglavlja u pregovaračkom procesu tek nakon što primeni sve što je predviđeno Briselskim sporazumom. "Ostao je niz stvari koje treba primeniti, i to sam jasno objasnio vlastima Srbije tokom nedavne posete Beogradu", rekao je Han u pauzi zasedanja Ministarskog saveta.

Komesar je izjavio da to što u Prištini nekoliko meseci nije bilo vlade ne predstavlja izgovor za odlaganje sprovođenja onih stavki koje Srbija sama može da izvede. "Isto važi i za Kosovo, koje takođe nije ispunilo sve što je dogovoreno", ukazao je komesar. U Brisel će večeras doputovati ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović, koja će sutra, 17. decembra, predsedavati Savetom za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track