PACKE: Vučić ribao Antića zbog Kineza

Predsednik Vlade besan na ministra energetike

PACKE: Vučić ribao Antića zbog Kineza

Politika -
Premijer izgrdio ministra energetike jer je svojim ponašanjem ugrozio sporazum o izgradnji „Kostolca“ težak 608 miliona evra

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić u utorak je žestoko kritikovao ministra energetike Aleksandra Antića zbog problema koji su nastali oko potpisivanja energetskog paketa s Kinezima. Naime, zbog nedovoljne pripremljenosti srpske strane, u utorak je bilo dovedeno u pitanje potpisivanje ugovora o kreditu od 608 miliona evra za izgradnju bloka 3 Termoelektrane „Kostolac“ zato što deo dokumentacije za izgradnju vrelovoda od TENT do Novog Beograda, koji je bio u paketu, nije bio potpun. To je razbesnelo kineskog ambasadora Li Manćanga, koji je ljut izleteo sa sastanka i upozorio da neozbiljnost srpske strane ugrožava njihovo učešće u izgradnji bloka 3 u Kostolcu.

Besan... Aleksandar Vučić
Besan... Aleksandar Vučić

Diplomatska štetaIzvor Kurira iz Vlade tvrdi da je sve ovo iznerviralo premijera, pa je ministar Antić bio izložen kritikama.- Premijer je upozorio Antića da je manjim projektom mogao da ugrozi znatno veći kao što je Kostolac. Vučić je uspeo da ispegla situaciju i ubedi Kineze da pristanu da ne uslovljavaju potpisivanje ugovora o izgradnji „Kostolca“ memorandumom o projektu vrelovoda. Taj memorandum juče nije potpisan, iako je trebalo da bude - tvrdi naš sagovornik.

Pokunjen... Aleksandar Antić
Pokunjen... Aleksandar Antić

On dodaje da Antić nije jedini koji je kritikovan.- Vučić je iz istog razloga bio ljut i na direktora EPS Aleksandra Obradovića. Posebno ga je iznervirala prepiska koja je dospela u javnost između njega i Gorana Đokovića, jednog od budućih direktora kineske kompanije za izgradnju infrastrukture za jugoistočnu Evropu - kaže naš izvor.Da su naša saznanja tačna potvrdilo je i nekoliko ministara iz Vlade. U Ministarstvu energetike pak kažu da nije bilo nesporazuma.

„Ambasador je poludeo od besa i izleteo iz kancelarije iz Vlade Srbije„
„Ambasador je poludeo od besa i izleteo iz kancelarije iz Vlade Srbije„

Antić: Vučić nije ljut- Memorandumom o razumevanju koji se odnosio na izgradnju toplovoda nisu bila jasno definisana prava i obaveze potpisnika jer se kao mesto rešavanja sporova predviđala arbitraža u Singapuru, što nije u skladu s našim pravnom sistemom - kažu u Ministarstvu.I Ministar Antić za Kurir tvrdi da premijer nije ljut na njega.- Nije bilo nesporazuma i premijer nije bio ljut jer je kabinet bio uključen u usaglašavanje sporazuma i ugovora - rekao je Antić za Kurir.

Aleksandar Obradović
Aleksandar Obradović

ObradovićPREMIJERU JE SVE OBJAŠNJENOAleksandar Obradović tvrdi da nije dobio kritike od premijera.Premijeru je sve objašnjeno. S Kinezima smo se tukli do poslednje sekunde za što bolje uslove za Srbiju u vezi sa „Kostolcem“, pa nam je odobren duži grejs period i manja kamatna stopa. Ipak, nismo mogli da prihvatimo uslove o vrelovodu, koji bi mogli skupo da nas koštaju - rekao je Obradović za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track