DAČIĆ U MOSKVI: Srbija namerava sa Moskvom da priča o Južnom toku
Foto: Dado đilas

Razgovor o gasovodu

DAČIĆ U MOSKVI: Srbija namerava sa Moskvom da priča o Južnom toku

Politika -
Voleli bismo da razgovaramo i o energetskim pitanjima sa ruskim predsednikom i premijerom u narednim mesecima, istakao je šef diplomatije

MOSKVA - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Moskvi da Srbija namerava u narednim mesecima da sa ruskim rukovodstvom razgovara o gasovodu Južni tok.

"Voleli bismo da razgovaramo o situaciji oko Južnog toka sa ruskim predsednikom i premijerom u narednim mesecima", rekao je Dačić tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

"Voleli bismo da razgovaramo i o energetskim pitanjima", dodao je prvi potpredsednik Vlade Srbije, a prenosi agencija Ttas s.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič rekao je uoči Dačićeve posete Moskvi da će on i Lavrov razgovarati o izgledima za partnerstvo unutar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), čije predsedavanje Srbija preuzima 1. januara.

"Naša zemlja želi blisku i konstruktivnu saradnju sa Beogradom po svim pitanjima na agendi OEBS-a", rekao je Lukaševič za RIA Novosti. Prema njegovim rečima, glavne teme razgovora dvojice šefova diplomatija biće, u sadašnjim okolnostima, rešavanje evropske bezbednosne krize u okviru grupe "Helsinki plus 40", rešavanje ukrajinskog sukoba, stvaranje uslova za usklađivanje procesa integracija i jačanje tradicionalnih vrednosti u zoni OEBS-a.

Lukaševič je istakao da Moskva pozdravlja "interesovanje koje srpska strana pokazuje u pogledu pristupa Rusije", prenosi ruska medijska mreža Sputnjik.

"Očekujemo od srpskog predsedavanja izbalansiranu politiku koja će garantovati da stavovi svih država članica budu uzeti u obzir, u skladu sa mandatom aktivnog predsedavanja OEBS-u", istakao je on.Lukaševič je naveo da će Dačić i Lavrov razmeniti i stavove o trenutnoj situaciji i izgledima rusko-srpske energetske saradnje.

"Srpsko rukovodstvo je reagovalo sa razumevanjem, mada ne bez zabrinutosti, na odluku o obustavi projekta "Južni tok", čije je sprovođenje bilo nemoguće zbog nekonstruktivnih akcija Evropske komisije. Beograd ne isključuje mogućnost da u budućnosti Rusija pruži Srbiji pouzdane alternativne energetske resurse", dodao je on.Ministar Dačić je juče boravio u Francuskoj, a posle posete Ruskoj Federaciji, otputovaće u Ukrajinu, sa čijim zvaničnima će takođe razgovarati u sklopu priprema za predsedavanje Srbije OEBS-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track