KAKO SLAVE POLITIČARI Bojan Pajtić: Zajedno sa porodicom tražim poklone Božić Bate!

Prenosimo atmosferu najradosnijeg praznika

KAKO SLAVE POLITIČARI Bojan Pajtić: Zajedno sa porodicom tražim poklone Božić Bate!

Politika -
Vojvođanski premijer sa sinovima i suprugom slavi najradosniji praznik u domu svojih roditelja u Senti. Najlepša uspomena mu je kad su mu kao detetu Romi pevali božićne pesmice

BEOGRAD - Političari u Srbiji iskoristiće priliku da najradosniji hrišćanski praznik, Božić, provedu sa porodicom, uz poštovanje starih srpskih običaja, ali i trpezu punu tradicionalnih jela. I oni će, kao i većina građana u Srbiji, ići po badnjak, bacati slamu za Badnje veče i dan kasnije jesti neizbežno pečenje. Pokrajinski premijer i lider DS Bojan Pajtić kaže da se kod njega svi božićni običaji poštuju, naročito jer mu je otac sveštenik, kao i da najradosniji srpski praznik provodi kod roditelja u Senti.U ponoć idemo na liturgiju- Na Badnje veče idemo u crkvu na večernje i paljenje badnjaka. U kuću se na Badnji dan unosi slama, a u svaki ćošak domaćin baca po orah. U slami se ostavljaju i sakriveni pokloni za decu, što i nije baš običaj, ali deca tu potragu vole, kao dar od Božić Bate. Sinovima Andreju i Stefanu najomiljeniji deo je lomljenje česnice i neizvesnost u čijem će se parčetu naći sakriveni novčić. Posle večere, u ponoć idemo na liturgiju, koja uključuje i litiju oko centra grada - opisuje atmosferu u svom domu Pajtić i otkriva najdragocenije uspomene:

Kao dečak na božićnoj liturgiji... Bojan Pajtić
Kao dečak na božićnoj liturgiji... Bojan Pajtić

Veličanstvene večeri- Najdraža uspomena iz ranog detinjstva su mi badnje večeri u Nadalju, gde je moj otac bio sveštenik jer su nam svi Romi iz sela u znak poštovanja dolazili pod prozor te večeri i pevali božićne pesme, budući da je moj otac bio prvi sveštenik u istoriji tog sela koji je ulazio u romske kuće i svetio vodicu. Te badnje večeri bile su veličanstvene - priseća se vojvođanski premijer.

Biću sa dvojicom sinova, snajama, suprugom, majkom i petoro unučadi - Foto: Damir Dervišagić
Biću sa dvojicom sinova, snajama, suprugom, majkom i petoro unučadi - Foto: Damir Dervišagić

Dragan Marković PalmaNAS 12 KAD ZASEDNEMO...Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodina, raduje se Božiću jer će na okupu za istim stolom biti svih 12 članova njegove porodice.- Biću sa dvojicom sinova, snajama, suprugom, majkom i petoro unučadi. Ne znam da li to u Srbiji još igde ima? Najmlađe unuče Luna ima tri, a najstariji Lazar dvanaest godina. Moja žena svakog Božića mesi projaru i ukrašava je tako da bude za svakog nešto - za dobro zdravlje, za berićetnu godinu. Svake godine uvek neko drugi izvuče paru, a deca se ne bune jer ih mi utešimo da će sledeće godine i oni doći na red. Na stolu će biti i pečenje i tradicionalna srpska jela - priča Dragan Marković Palma o praznovanju najradosnijeg hrišćanskog praznika u svom porodičnom domu u rodnom Končarevu nadomak Jagodine.

Za Božić na stolu imamo prase, a zbog položajnika ložim kamin
Za Božić na stolu imamo prase, a zbog položajnika ložim kamin

Zoran BabićPRETVORIO SAM SE U „MONSTER HAJ“Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, kaže da Božić provodi u krugu porodice, supruge Nataše i ćerki Teodore (14) i Julijane (10) u domu u Vrnjačkoj Banji.- Za Badnji dan pripremamo posnu trpezu - ribu i suvo voće. Česnicu lomimo za srpsku Novu godinu. Za Božić je na stolu prase. Imamo, naravno, položajnika, zbog njega ložim kamin - priznaje Babić i kaže:- Obično je neko do kumova položajnik, najmlađe dete.Kako je svaki dan po ceo dan na poslu, kaže, tokom praznika se ne odvaja od supruge i ćerki.- Starija već ima svoju ekipu, društvo, ali zato mlađa... Ma, ne pušta me. Otvaramo poklone, pretvorio sam se u „monster haj“.

Bratislav GašićS BRATANCEM PO BADNJAKBratislav Gašić, ministar odbrane, kaže za Kurir da će po badnjak ići sa bratancem Markom u selo Šavrane kod Kruševca, rodno selo njegovog oca.- Za Badnje veče, u osam sati uveče, obavezno smo svi u kući. Poštujemo sve stare srpske običaje, deca idu oko stola i pijuču, a ispod stola bacamo slamu i orahe, sve to kako bi godina bila blagorodna. Ujutru na Božić čekamo bratanca Marka, koji nam je uvek položajnik. I moji sinovi su položajnici, najstariji Vladan ide kod babe i dede, srednji Milan kod strica, a najmlađi Nikola kod prijatelja. U 11 sati biću u centru Kruševca, na lomljenju česnice, a ove godine lično sam darivao jedan dukat kao poklon građanima - kaže Gašić i dodaje da svim građanima želi mir i slogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track