Dačić: Optimista sam, uspešno ćemo predsedavati OEBS-om!

Pošteno ćemo posredovati

Dačić: Optimista sam, uspešno ćemo predsedavati OEBS-om!

Politika -
Nemamo pretenzije da budemo glavni faktori koji će rešavati međunarodne krize, ali da budemo pošteni posrednici, objektivni, nepistrasni, siguran sam da ćemo to uspeti

BEOGRAD - Optimista sam da ćemo uspešno obavljati posao poštenog posrednika kao predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), rekao je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je naglasio da je prednost Srbije što ima korektne odnose sa drugim zemljama.

Sigurno da nemamo pretenzije da budemo glavni faktori koji će rešavati međunarodne krize, ali da budemo pošteni posrednici, objektivni, nepistrasni, koji neće navijati ni za koga već obavljati posao u interesu temeljnih principa OEBS - siguran sam da ćemo to uspeti, rekao je u emisiji Presing na televiziji N1.

Dačić je naglasio da bez političke volje glavnih aktera nema rešenja ukrajinske krize i podsetio da se odluke u OEBS donose konsezusom. Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Dačić je ocenio da je Beogradu i Zagrebu za rešavanje problema potrebno mnogo više "političke hrabrosti", kao što je bilo takve političke volje i hrabrosti prilikom Briselskog sporazuma, da se takve stvari pomeraju.

Na žalost, ponekad nismo imali takvu vrstu hrabrosti, možda ni na našoj strani, više možda na hrvatskoj, rekao je Dačić navodeći da je na primer "terao Milanovića da se povuku tužbe, ali nije bilo hrabrosti sa njihove strane".

Nadam se da će posle ovih predsedničkih izbora u Hrvatskoj krenuti da razgovaramo praktično, da tražimo rešenja, rekao je Dačić. Govoreći o razgovorima sa Prištinom, Dačić je rekao da je Beograd opredeljen za nastavak dijaloga i označio kao veoma važan predstojeći sastanak u Briselu 9. februara gde će ići zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

To je prvi sastanak na nivou novih premijera, novi je i visoki predstavnik za spoljnu poliltiku i bezbenost EU, rekao je Dačić, navodeći da je sada on u delegaciji dok će kasnije to verovatno biti neki drugi ministri u zavisnosti od oblasti koje su tema. Dačić očekuje da će se formirati sud za ratne zločine za koje se terete pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, jer međunarodna zajednica mora da pokaže svoju pravednost, mišiće i zato što ne može da ima duple standarde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja