SIJARTO KOD DAČIĆA: Odnosi Srbije i Mađarske nikad bolji
Foto: MIP

Poseta mađarskog šefa diplomatije

SIJARTO KOD DAČIĆA: Odnosi Srbije i Mađarske nikad bolji

Politika -
Naši odnosi su, u poslednjih nekoliko godina, na najvišem stepenu - možda u poslednjih nekoliko decenija, rekao je Dačić

BEOGRAD - Šef diplomatije Ivica Dačić i njegov mađarski kolega Peter Sijarto ocenili su da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija. Oni su naveli da u njima nema neprijatnih pitanja.

"Naši odnosi su, u poslednjih nekoliko godina, na najvišem stepenu - možda u poslednjih nekoliko decenija", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sijartom, koji je i ministar spoljne trgovine.On je naveo da je političkom voljom koja je iskazana u Beogradu i Budimpešti", kao i konstruktivnim pristupom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, napravljen "veliki iskorak u normalizaciji odnosa dve zemlje". Dačić je podsetio da Sijarto danas u Beogradu učestvuje u radu Trilateralne radne grupe Kine, Mađarske i Srbije za saobraćaj i infrastrukturnu saradnju na kojem će se razgovarati o daljim koracima u realizaciji projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

"Mi se nadamo da će ta pruga biti nastavljena i dalje ka Grčkoj i Crnoj Gori", dodao je šef srpske diplomatije. Dačić je zahvalio na podršci koju Mađarska pruža Srbiji u procesu evrointegracija i najavio da će otići u bilateralnu posetu Budimpešti sledećeg meseca u sklopu intenzivnih kontakata sa mađarskim kolegom. I ministar Sijarto je ocenio da dve susedne zemlje "nisu imale nikad bolje odnose" i posebno istakao činjenicu da Srbija i Mađarska beleže "rekordnu" trgovinsku saradnju. On je podsetio da je ekonomska razmena u 2013. prevazišla sve dotadašnje rekorde i da ona sada iznosi više od jedne milijarde evra.

"U prvih 10 meseci 2014. godine zabeležen je porast u razmeni od 3,5 odsto i nadam se da ćemo to moći da konstatujemo i na kraju 2015", rekao je Sijarto. On je najavio da će uskoro u Beogradu svoje predstavništo otvoriti dve institucije za koje je rekao da su ključne za mađarsku spoljnu trgovinu, a to su Eksim banka i mađarska trgovačka kuća.

Ministar Sijarto je posebno naglasio da je pitanje snabdevanja gasom zemalja centralne Evrope postalo veoma važno posle otkazivanja projekta izgradnje gasovoda Južni tok. "Ministar Dačić i ja smo se složili da moramo da nađemo rešenje, za izlaz iz te situacije i da se reše energetska pitanja", rekao je Sijarto, koji je juče izjavio da očekuje intenziviranje pregovora sa Srbijom, Turskom, Grčkom i Makedonijom o potencijalnoj gradnji novog gasodova koji bi vodio do zemalja centralne Evrope.

Sijarto je istakao da Srbija i dalje može da računa na podršku Budimpešte u procesu približavanja EU i najavio da je "doneta odluka da nekadašnji stalni predstanik Mađarske u Briselu bude deo pregovaračkog tima Srbije". Dačić je rekao da Beograd i Budimpešta žele da olakšaju život građana i da je zato razgovarano o otvaranju "što većeg broja graničnih prelaza".

Ministar Sijarto je najavio da će ovog leta biti otvoren stari granični prelaz Horgoš-Reske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track