BOGATAŠI, ODAKLE PARE: Političari koji su se obogatili na saslušanju kod poreznika!
Foto: Dado đilas, Dragan Kadić, Zorana Jevtić, Nemanja Pančić

OTKRIVAMO: Srbija u martu usvaja antikorupcijski zakon o poreklu imovine

BOGATAŠI, ODAKLE PARE: Političari koji su se obogatili na saslušanju kod poreznika!

Politika -
NA PROVERI: Po usvajanju akta, poreznici će imati odrešene ruke da unakrsno češljaju imovinu i prihode političara

BEOGRAD - Srbija bi do marta trebalo konačno da usvoji zakon o poreklu imovine, nakon čega će se steći uslovi da Poreska uprava započne detaljnu proveru svih prihoda i imovine političara, saznaje Kurir.Naime, kako saznajemo, po usvajanju ovog akta poreznicima će biti odrešene ruke da češljaju imovinu političara, naročito onih čija su legalna primanja mnogo manja u odnosu na nekretnine i ostala bogatstva koja poseduju.

Dugačak spisak

- Tako će konačno da se utvrdi odakle nekim političarima dugačak spisak nekretnina, koji je nesrazmeran sa prihodima koje su prijavili. Postaće sasvim jasno kojim novcem su pojedinci finansirali život na visokoj nozi iako, prema zvaničnim podacima, nisu imali visoke zarade. Odredbe zakona odnosiće se na sve one političare u vlasti, ali i one koji su opoziciji. Poreklo bogatstva tako će morati da opravdaju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, lideri NS Velimir Ilić i LDP Čedomir Jovanović ali i predsednik IO SPS Branko Ružić. Tako bi u okviru akcije demokrata Dragan Šutanovac mogao da dokaže kako je sa suinvestitorima kupio plac od 1,5 miliona evra, na koji način je gradonačelnik Kragujevca s platom od 126.000 dinara stekao imovinu više od 250.000 evra i kako je direktor EPS Aleksandar Obradović uspeo da kupi skupocene satove čija je ukupna vrednost oko 50.000 evra, dok mesečno prima 167.000 dinara - napominje izvor Kurira i nabraja samo neka imena političara koji će se naći pod lupom poreznika.Zavođenje redaNedavno je i sam premijer Aleksandar Vučić izjavio da je obaveza Srbije da usvoji antikorupcijske zakone, ali i donese strategiju. Usvajanje zakona o poreklu imovine već je najavljivano nekoliko puta, ali sada je izvesno da će se konačan tekst naći uskoro na usvajanju na sednici Vlade Srbije, a zatim i pred parlamentom.Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić pozdravlja oštriju kontrolu prihoda i imovine političara, što će usvajanje ovog zakona omogućiti.- Akcija Poreske uprave biće odlična dopuna radu Agencije, budući da su političari dužni da joj godišnje prijavljuju imovinsko stanje, a da su naše zakonske mogućnosti ograničene. Svako ima svoje nadležnosti, a sasvim je sigurno da Poreska uprava uporednim češljanjem podataka može da utvrdi šta zaista političari poseduju - kaže Babićeva.

Šutanovčev kapital...Zgrada na Vračaru
Šutanovčev kapital...Zgrada na Vračaru

Izvlačili seAnalitičar Branko Radun navodi da je ovakav potez morao i ranije da se preduzme.- Činjenica je da su oni do sada vešto izostavljani iz kontrola, osim imovinskih karata, koje moraju godišnje da dostavljaju Agenciji. Javnost će ovakvu akciju dobro prihvatiti. Konačno će se videti da li su političari zaista platili porez koliko je trebalo da plate ili su nešto prikrili. Poreznike očekuje veliki posao jer uopšte nije jednostavno utvrditi eventualnu utaju poreza - kaže Radun, dok ekonomista Milan Kovačević najavljuje da kontrolore porekla novca čekaju pune ruke posla jer je zataškavanje poreza u Srbiji široko rasprostranjeno.- Iz tog razloga dobro je što će poreznici sada preispitivati i imovinu političara. Inače, sve vreme je postojala mogućnost da se njihova imovina unakrsno ispita, ali ne znam zašto to nije rađeno. Stoga će ovo sada biti dobra prilika da se utvrde svi detalji u vezi sa imovinom i prihodima - kaže Kovačević.

Bila na tapetu AgencijeTRIVANOVA PRODALA STAN KOJI NIJE PRIJAVILA ZA 80.000 EVRA

Zbog prikrivanja imovine, Agencija za borbu protiv korupcije je već podnosila krivične prijave, i to protiv demokrate Dragana Šutanovca, bivše članice DS Jelene Trivan, ali i lidera LDP Čedomira Jovanovića. Trivanova je bila na tapetu jer je prodala stan u Učiteljskom naselju u Beogradu za 80.000 evra, koji nije prijavila. Kada je reč o lideru LDP, Agencija je pre četiri godine zatražila od nadležnih da podignu krivičnu prijavu jer nije preneo upravljačka prava u privrednom društvu „Radna grupa d. o. o.“.

Nastavlja se akcija poreznikaNa spisku još desetak pevačaPoreska uprava nastaviće danas češljanje imovine estradnih ličnosti, a na spisku je još desetak pevača i pevačica, koji će morati da dokazuju bogatstvo kojim se javno hvale.Podsetimo, prošlog utorka Poreska uprava započela je akciju utvrđivanja da li su pevači platili porez na honorar za novogodišnju noć, a koji su, bar prema pisanju medija, iznosili i do 50.000 evra. Grube procene stručnjaka pokazuju da srpska estrada godišnje utaji čak 87 miliona evra jer ne prijavljuje stvarne prihode. Prva je iskaz dala Sandra Afrika, koja je pozvana jer ima vilu, dva „džipa“, gliser, luksuzni nakit i skupocenu garderobu. Međutim, na ispitivanju ova pevačica je tvrdila da peva za džabe, da je BMW X6 dobila od dečka, a da joj „mercedes S320“ poklonila baba. Poreklo imovine dokazivala je i „novosadska barbika“ Nataša Bekvalac, koja se kasnije vajkala da „joj je otac Dragoslav dao pare za stan“, koji je nedavno kupila.O imovini je „pevao“ Miroslav Ilić, koji je kasnije rekao da je „čist kao suza“, ali i Rada Manojlović, koja se žalila da „vozi stari ‚pežo‘“ i „da živi kao podstanar“. Pevačica Jelena Karleuša je na davanje iskaza došla noseći, umesto papira, modni magazin jer, kako je rekla, „ima samo čist obraz“! Poslednji su iskaz dali Vera Matović i Željko Joksimović, koji se na poziv odazvao noseći fasciklu sa papirima. Joksimović je sa inspektorima bio čak četiri sata jer je, kako je novinarima kasnije objasnio, „mnogo zaradio“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track