Najnovije vesti

ZONA ZABRANJENOG LETA: Iznad Tomine kuće bacaju mamce za vakcinaciju lisica
Foto: Zorana Jevtic

Lete u formacijama

ZONA ZABRANJENOG LETA: Iznad Tomine kuće bacaju mamce za vakcinaciju lisica

Politika
00:00h
Zabrana letenja na malim visinama iznad Nikolićeve kuće, koju je on zatražio, mogla bi da se odnosi na poljoprivredne avione iz kojih se izbacuju mamci za oralnu vakcinaciju lisica, jer nad Bajčetinom osim ptica ništa leti, kaže Milorad Matić vlasnik fabrike lakih sportskih aviona Aero east Europe iz Kraljeva

BEOGRAD - Jedini avioni koji su proteklih meseci nadletali Bajčetinu su oni za " oralnu vakcinaciju" životinja, posebno lisica, protiv besnila.

Zabrana letenja na malim visinama iznad vikendice Tomislava Nikolića, koju je on zatražio,mogla bi da se odnosi upravo na poljoprivredne avione. Ništa drugo nad šumovitim planinskim područjem oko Bajčetine, ako izuzmemo ptice ne leti. To kaže Milorad Matić vlasnik fabrike lakih sportskih aviona " Aero east Europe" iz Kraljeva.

- Buku, ako to možemo tako nazvati, stvaraju avioni iz kojih se izbacuju mamci za oralnu vakcinaciju lisica, kako bi se suzbilo besnilo. Tada avioni, njih 10-12, lete u formacijama i izbacuju mamce, kaže Matić.

Foto. Zorana Jevtić
Foto. Zorana Jevtić

Kako objašnjava, avioni poleću iz Trstenika i dva puta godišnje, u periodu od desetak dana, preleću centralnu Srbiju.

Matić priča da se on pre dve godine zbog niske oblačnosti avionom spustio na visinu od oko 500 metara iznad Nikolićeve kuće u Bajčetini, ali da je obezbeđenje istog trenutka reagovalo.

- Odmah je usledio poziv iz direktorata za vazduhoplovstvo, kojima je obezbeđenje prijavilo registraciju aviona. Posle toga nikada nisam preleteo iznad Bajčetine, a znam da to nisu radili ni ostali piloti, priča Matić.

Foto. Zorana Jevtić
Foto. Zorana Jevtić

Kako zaključuje, panoramsko razgledanje tog dela Srbije, o kojem je pričao predsednikov savetnik Oliver Antić obična je izmišljotina.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrđuju da se na području cele Srbije, pa tako i Kragujevca i okoline, dva puta godišnje, na proleće i na jesen, obavlja oralna vakcinacija lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila.žPoslednja takva vakcinacija u Šumadiji rađena je od 20. oktobra do 2. novembra prošle godine, a avioni su poletali iz Trstenika. Takva praksa uobičajena je još od 2010, dok čitav projekat finansira EU.

U Upravi za veterinu nezvanično kažu da se godinama unazad u ove svrhe se koriste iste rute i GPS koordinate. Zabrana letenja upozoravaju u Upravi, mogla bi uticati na širenje besnila, koje je dosada potpuno suzbijeno.

Predsednikov savetnik Oliver Antić je pre dva dana izjavio da je " proverom uutvrđeno" da sa sa tri obližnja sportska aerodroma ugovara, kao deo panormaskog razgledanja Šumadije i kruženje iznad kuće šefa države.

Na nekoliko sportskih aerodorma u okolini Kragujevca je potvrđeno da niko ne organizuje takva razgledanja, pre svega zbog  brojnih dozvola, visokih cena i jer to niko nije tražio.

( Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...