(FOTO i VIDEO) POLICIJSKA SARADNJA: Srbi i Finci zajedno protiv organizovanog kriminala
Foto: Mup Srbije

Potpisan sporazum

(FOTO i VIDEO) POLICIJSKA SARADNJA: Srbi i Finci zajedno protiv organizovanog kriminala

Politika -
Stefanović i Rasanen su tom prilikom potpisali sporazum između ministarstava unutrašnjih poslova dveju zemalja o policijskoj saradnji u sprečavanju i borbi protiv kriminala
1 / 8 Foto: Mup Srbije

BEOGRAD - Ministri unutrašnjih poslova Republike Srbije i Republike Finske dr Nebojša Stefanović i Paivi Rasanen potpisali su danas Sporazum o policijskoj saradnji u sprečavanju i borbi protiv kriminala koji će doprineti boljoj i kvalitetnijoj saradnji dva ministarstva i bržem napretku Srbije u oblasti evrointegracija.

Tokom bilateralnog sastanka ministri Stefanović i Rasanen razgovarali su o temama od obostranog značaja za oba ministarstva. Poseban akcenat dat je saradnji u oblasti evropskih integracija, borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala, posebno visokotehnološkog kriminala i borbi protiv terorizma, a razgovarano je i o iregularnim migracijama, kontroli granice i projektnoj saradnji. Takođe, ministri su se saglasili da je borba protiv terorizma jedan od većih bezbednosnih izazova pa je u skladu sa tim razgovarano o svim mogućim vidovima saradnje na ovom polju.

Zajednički je konstatovano da je potrebno unaprediti direktnu komunikaciju ova dva ministarstva modernim sredstvima tehnologije u cilju bržih dogovora i prevencije eventualnih nezakonitih radnji, kao i povećanju kapaciteta naše policije.

- Zahvaljujem se Ministarstvu unutrašnjih poslova Finske na iskrenoj saradnji i punoj podršci koju su nam pružili u procesu evropskih integracija i želji da nam pomogne kroz različite programe i direktnu komunikaciju, kao i na ponudi za ekspertsku pomoć finskih stručnjaka u oblastima o kojima smo danas razgovarali – rekao je ministar Stefanović, koji je izrazio i posebnu zahvalnost Finskoj za pomoć u saniranju posledica majskih poplava. Takođe, ministar je izrazio nadu da će ovakva vrsta saradnje pokazati da Srbija brzo napreduje ka Evropskoj uniji, ka standardima koji su potrebni da naša zemlja bude bezbednija, a u cilju da građanima pruži svu potrebnu sigurnost.

Foto: MUP Srbije

Stefanović je upoznao ministarku Paivi Rasanen sa reformama koje se sprovode u Ministarstvu unutrašnjih poslova sa posebnim osvrtom na novi zakon o policiji, a predstavio je i napore Republike Srbije i MUP-a ka razvoju, edukaciji i boljoj opremljenosti snaga bezbednosti u borbi protiv svih bezbednosnih izazova.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova pridaje veliki značaj kontroli graničnih prelaza i u skladu sa tim mi smo sa Crnom Gorom i Federacijom Bosne i Hercegovine otpočeli proces koji će dovesti do zaprečavanja svih mesta za ilegalni prelazak državne granice – istakao je ministar Stefanović.

Foto: MUP Srbije

Ministarka unutrašnjih poslova Finske Paivi Rasanen je istakla da Finska podržava evropski put Srbije i proširenje Evropske unije na način i u skladu sa dogovorima za tu oblast. Istakla je i da Srbija na putu ka EU treba da nastavi da sprovodi reforme i da ostvari niz pozitivnih rezultata i da u svemu tome podršku daje jedan čvrst mandat tekuće vlade na sprovođenju neophodnih i teških reformi. Ministarka Rasanen je pohvalila objektivnost i stručnost kapaciteta sa kojima Srbija pristupa procesu evropskih integracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track