AMBASADOR LEVI: Nikolić me dirnuo govorom
Foto: Tanjug

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

AMBASADOR LEVI: Nikolić me dirnuo govorom

Politika -
Govor predsednika Nikolića jedan je od najsnažnijih govora koje sam čuo kada je reč o zajedničkom sećanju. Govor pun saosećanja prema žrtvama predsednik je čak završio molitvom na hebrejskom koju je izgovorio gotovo bez akcenta, podsetio je diplomata
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ambasador Izraela Josef Levi kaže da je govor predsednika Nikolića povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta jedan od najsnažnijih koje je čuo.

Ambasador Levi je rekao i da je dirnut njegovim iskrenim zalaganjem za očuvanje uspomene na holokaust.

"Govor predsednika Nikolića jedan je od najsnažnijih govora koje sam čuo kada je reč o zajedničkom sećanju. Govor pun saosećanja prema žrtvama predsednik je čak završio molitvom na hebrejskom koju je izgovorio gotovo bez akcenta. Sa Sajmišta nisam otišao sa osećanjem da je imao nameru da nekoga uvredi ili povredi. Naprotiv", rekao je Levi komentarišući kritike grupe nevladinih organizacija povodom Nikolićevog obraćanja.

"Rečenica u kojoj se pominju stereotipi o Jevrejima iz ugla nacističke Nemačke mogla bi zazvučati problematično van konteksta, ali kao deo celine ona po meni nije bila uvredljiva. Mogu da razumem reakciju onih kojima je ova rečenica možda zasmetala", rekao je ambasador

Grupa nevladinih organizacija i javnih ličnosti ocenila je prethodno kao neprimerenu izjavu predsednika Nikolića o motivima fašista za napade na Jevreje tokom Drugog svetskog rata. U zajedničkom saopštenju se navodi da je Nikolić, osuđujući zločine nad Jevrejima rekao "Zašto baš oni? Možda je opasna posebnost te manjine bila u tome što je ona bila previše zastupljena u prestižnim profesijama, posebno u oblasti umetnosti, finansija i nauke".

Među potpisnicima saopštenja su Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo...(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja