VUČIĆ U ŠVEDSKOM PARLAMENTU: Dobro je videti Srbiju na putu ka EU
Foto: Vlada Srbije

Poseta Stokholmu

VUČIĆ U ŠVEDSKOM PARLAMENTU: Dobro je videti Srbiju na putu ka EU

Politika -
Strateški cilj Srbije je da postane članica Evropske unije i mi činimo sve kako bismo taj cilj ispunili, istakao je premijer

STOKHOLM - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Stokholmu sa prvim zamenikom predsednika švedskog parlamenta Tobijasom Bilstromom sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima. Vučić je istakao da Vlada Srbije sprovodi teške reforme, bez pritisaka spolja, za dobrobit srpskog naroda.

"Strateški cilj Srbije je da postane članica Evropske unije i mi činimo sve kako bismo taj cilj ispunili", istakao je Vučić. Tokom susreta srpski premijer je zahvalio na pomoći koju su Srbiji nakon poplava uputile Vlada i kompanije Kraljevine Švedske. Bilstorm je naglasio da Srbija i Švedska imaju dugotrajne i dobre odnose i dodao da su pripadnici srpske zajednice u Švedskoj dobro integrisani u društvu, kao i da su vrlo vredni i sposobni, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

"Dobro je videti Srbiju na putu ka EU i mi radimo na tome da vam na tom putu pomognemo", zaključio je Bilstorm. Teme razgovora bile su i veće učešće žena na tržištu rada i reforme školskog sistema, po ugledu na iskustva Kraljevine Švedske. Vučić je započeo posetu Švedskoj učešćem na Poslovnom forumu.

On je najznačajnijim švedskim kompanijama predstavio program ekonomskih i zakonodavnih reformi srpske vlade i pozvao ih da iznesu sugestije i savete u cilju popravljanja investicionih uslova, kako bi Srbija privukla što veći broj stranih investitora. Na Poslovnom forumu, u organizaciji Trgovinske komore Švedske i uz učešće predstavnika kompanija Scania, Ericsson, SAAB, Alstom, Amphenol Koneksi i drugih, srpski premijer je rekao da mere fiskalne konsolidacije idu po planu, te da je prvi put u državnoj kasi u januaru ostvaren suficit, preneo je RTS.

Programom posete predviđeno je da se predsednik Vlade Srbije sastane sa švedskim kolegom, predsednikom vlade Stefanom Lovenom, ministarkom spoljnih poslova Margot Valstorom, a potom i jednim od čelnih ljudi kompanije "Erikson". U srpskoj delagaciji su ministar finansija Dušan Vujović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja