BEZOBRAZLUK: Ministri ne daju rotaciju ni za živu glavu!
Foto: D

Neće da se odreknu privilegija

BEZOBRAZLUK: Ministri ne daju rotaciju ni za živu glavu!

Politika -
Uprkos zakonu na osnovu kojeg četiri od 19 članova vlade imaju pravo na korišćenje blinkera, ministri se ne odriču ovog „prestiža“. Premijer još pre godinu i po zatražio od njih da se pridržavaju ovog zahteva

BEOGRAD - Uprkos Zakonu o bezbednosti saobraćaja, na osnovu kojeg tek četiri člana Vlade Srbije od ukupno 19 imaju pravo na korišćenje rotacije, kao i preporuci premijera Aleksandra Vučića da se funkcioneri odreknu ove privilegije - ministri ne daju rotaciona svetla ni za živu glavu!Po zakonu, pravo na rotaciju imaju premijer, prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Bratislav Gašić, ali je, kako Kurir saznaje, i dalje koriste gotovo svi ministri u Vladi! Tako se postavlja pitanje šta će rotaciona svetla, recimo, ministru prosvete Srđanu Verbiću, ministru sporta Vanji Udovičiću, Jadranki Joksimović, ministarki za evrointegracije, ili ministru za rad i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu.

Vučić: Kad imate ministra koji nije ministar sile, a koji insistira na rotaciji, onda ne treba ništa više da čujete
Vučić: Kad imate ministra koji nije ministar sile, a koji insistira na rotaciji, onda ne treba ništa više da čujete

Nastavili po staromVučić je u intervjuu za jučerašnje izdanje Kurira rekao da neki ministri ne žele da se odreknu rotacija, te da mu to više govori o njima samima nego bilo šta drugo.- Kad vidim da neki neće da sklone rotaciju, da im je to mnogo važno, to mi više govori o njima samima nego bila šta drugo. Jer, kad imate ministra koji nije ministar sile, a koji insistira na rotaciji, onda ne treba ništa više da čujete - kazao je Vučić za Kurir, a prema rečima našeg izvora, premijer je razočaran što su se ministri oglušili o ovaj zahtev, pa se i posle godinu i po bahate s rotacionim svetlima.- Vučić je razočaran jer ministri nisu skinuli rotaciju, čak ni posle gotovo godinu i po od kada je upozorio da samo najviši državni službenici mogu da zadrže rotirajuće svetlo - navodi naš izvor. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da ministri upotrebom rotacije krše Zakonu o bezbednosti saobraćaja, prema kojem ta svetla smeju da imaju samo vozila vojske i policije.

Šta će njima rotacije... Joksimovićeva, Verbić, Udovičić i Vulin
Šta će njima rotacije... Joksimovićeva, Verbić, Udovičić i Vulin

Niske kazne- Plavu rotaciju smeju da imaju vozila MUP, BIA, vojske, vatrogasne službe i Hitne pomoći. Kad se u saobraćaju sretnu vozilo s rotirajućim svetlom i vozilo Hitne pomoći, koje ima plavu rotaciju, Hitna pomoć je dužna da propusti vozilo pod rotirajućim svetlom. Pritom, kazne za njihovu zloupotrebu su niske, 15.000 dinara, i taj iznos je za većinu dobrostojećih ljudi smešan. Nema ni kaznenih poena ni zabrane upravljanja vozilom - kaže Okanović. Ministri Verbić, Udovičić, Joksimović, Vulin juče nisu odgovorili na SMS s konkretnim pitanjima.Podsetimo, premijer je još početkom oktobra 2013. tražio da se strogo ograniči upotreba rotacije. Umesto dotadašnjih 500 državnih službenika rotaciju je trebalo da zadrži tek njih deset - predsednik države, premijer, prvi čovek parlamenta i pojedini ministri.

Nova modaI POSLANICI POD ROTACIJOMNisu samo ministri slabi na rotaciona svetla - isti slučaj je i s direktorima javnih preduzeća, ali i lokalnim funkcionerima. Prema ranijem pisanju medija, pojedini opštinski čelnici, ali i direktori JP imaju i po dva automobila s rotacijom. Mediji su svojevremeno „ulovili“ i poslanika SNS Igora Bečića da se vozi pod rotacijom, i to samo sedam dana nakon što je Vučić naredio njihovo uklanjanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track