NEMAČKI MEDIJI: Okončan 16 godina dug spor Srbije i Hrvatske
Foto: AP

Međunarodni sud pravde

NEMAČKI MEDIJI: Okončan 16 godina dug spor Srbije i Hrvatske

Politika -
Nemci u prvim izveštajima podsećaju na istorijat ratova na Balkanu devedesetih i navode da je predsednik MSP suda Petr Tomka izjavio da Hrvatska nije dokazala da je su JNA i srpske snage na njenoj teritoriji počinile genocid, kao ni da Srbija nije dokazala postojanje genocida

BERLIN - Nemački mediji su preneli da je danas Međunarodni sud pravde (MSP) odbio tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid, ocenjujući da je time okončan spor između dve zemlje koji je trajao 16 godina.

"Ovom presudom je okončan postupak o genocidu, koji je trajao škoro 16 godina", prenosi politički magazin "Špigel" i podseća da je u jednom sličnom postupku u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, MSP takođe oslobodio Srbiju.

Televizija ARD objavila je da je MSP odbio tužbe i oslobodio i Srbiju i Hrvatsku optužbi za genocid."Postojali su užasni ratni pohodi, ali ne i genocid - do tog zaključka o građanskom ratu u Srbiji i Hrvatskoj došao je MSP", prenela je ova televizija, podsećajući na događe od pre više od 20 godina iz vremena raspada SFRJ.

Dnevnik "Zidojče cajtung" piše da su obe zemlje oslobođene optužbi za genocid i da je MSP najpre odbio tužbu Hrvatske protiv Srbije, uz ocenu da nije dokazano da je Srbija imala nameru da uništi jedan narod, odnosnu, narodnu grupu, a zatim i protivtužbu Srbije o hrvatskom genocidu.

"Srbija i Hrvatska nisu krive za genocid", prenosi nemački konzervativni dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung", navodeći da su obe zemlje imale neuspešni pokušaj da se drugoj strani presudi za genocid na Balaknu tokom 1990-ih godina.

Nemački mediji u prvim izveštajima podsećaju na istorijat ratova na Balkanu devedesetih godina prošlog veka i navode da je predsednik MSP suda Petr Tomka izjavio je, da Hrvatska nije dokazala da je su JNA i srpske snage na njenoj teritoriji počcinile genocid, kao ni da Srbija nije dokazala postojanje genocida, a ni namere o genocidu pre i tokom operacije "Oluja".

Radio "Dojče vele" ocenjuje da "protivrečnosti" međunarodne pravde u Hagu ne treba da skrenu pažnju sa činjenice da su se, čak i ako nije bilo genocida, desili najteži zlocini i da to ne slučajno."Za njih je do sada odgovarala samo grupica pripadnika tadašnjih elita. I tu nema pravde", zaključuje se u tekstu "Dojče vele".U komentaru se postavlja pitanje kako onda nazvati to što se desilo u srpsko-hrvatskom ratu? "Da li izraz "zločin protiv čovečnosti" ili cinični eufemizam "etničko čišćenje" bolje opisuju suštinu stvari", pita autor teksta, urednik u redakciji na srpskom, u rubrici "Lični stav".

U tekstu se konstatuje da je "genocid" vrlo brzo postao omiljeni borbeni poklič post-jugoslovenske političke kaste, ali i frustriranih masa."Drugi su "genocidni" zato što smo mi pravedni pošto smo žrtve. Baci li se pogled na poneku post-jugoslovensku internet-platformu može se steći utisak da je ta ideologija još uvek masovni proizvod, te da srpsko-hrvatski rat uopšte nije ni završen", ocenjuje autor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track