Jadranka Joksimović: Nećemo da ćutimo Hrvatima!

Hrvatski premijer razbesneo srpsku ministarku

Jadranka Joksimović: Nećemo da ćutimo Hrvatima!

Politika -
Zoran Milanović juče pripretio Srbiji da će sabotirati njen put ka EU ukoliko ne povuče zakon koji im se ne dopada. Naša ministarka za EU uzvratila da je Zagrebu „zamagljena realnost“

BEOGRAD - Nakon što je Međunarodni sud pravde odbacio tužbu za srpski genocid, iz Zagreba su juče, zbog za njih neočekivanog ishoda tužbe, pristigle nove provokacije kojima susedi prete da će ugroziti evropski put Srbije.

Tako je hrvatski premijer Zoran Milanović poručio da Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne povuče Zakon o jurisdikciji nad državljanima Hrvatske optuženim za ratne zločine, na šta mu je srpska ministarka za EU uzvratila da Srbija tu vrstu sabotaže neće ćutke posmatrati.- Nije dopušteno ni prihvatljivo, niti je u skladu sa zajedničkim nalogom za hapšenje i načelima pravosudne saradnje, propisivati takvu vrstu jurisdikcije unutar EU. Beogradu je to savršeno jasno - rekao je Milanović. Inače, ujdurma oko zakona pokrenuta je jer Hrvatska već duže vreme ne uspeva da se dogovori o transferu Veljka Marića u Zagreb, koji u Sremskoj Mitrovici izdržava 12-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva civila.Komentarišući Milanovićevu provokaciju, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović za Kurir ocenjuje da je Zagrebu „zamagljena realnost“.- Izgleda da je Hrvatska i dalje u nekoj vrsti unutrašnje kampanje, koja im zamagljuje realnost i dovodi do ovakvih izjava koje nisu impuls dobrosusedstvu. Srbija želi saradnju u regionu i nesumnjiv je nastavak evropskih integracija. Ne znam koliko je dobro kad nove države članice odmah posežu za nametanjem bilateralnih pitanja koje ne žele da rešavaju bilateralno, već uvlače čitavu EU. Nećemo ćutati, posebno kad su argumenti na našoj strani - poručila je Joksimovićeva.Đorđe Vukadinović, politički analitičar, kaže da napadima na Beograd Hrvatska skreće pažnju sa svijih problema.- Pokušavaju da umanje nezadovoljstvo unutar zemlje nastalo zbog presude u Hagu. U Zagrebu se od toga mnogo više očekivalo - kaže on.

Nastavak dijaloga PREMIJER U PONEDELJAK S HANOMPremijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom s evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Johanesom Hanom o evropskoj perspektivi Srbije i intenziviranju međusobnih kontakta.U prijateljskom razgovoru, premijer Vučić i komesar Han saglasili su se da intenziviraju međusobne kontakte i dogovorili se da njihov sledeći sastanak bude u Briselu u 9. februara - kažu u Vladi Srbije.Pritisci i iz PrištineĐURIĆ: REŠENJE SLEDEĆE NEDELJEIzbacivanje srpskog ministra Aleksandra Jablanovića iz kosovske vlade moglo bi negativno da se odrazi na predstojeće pregovore u Briselu, a time i na dijalog Beograda i EU, rekao je Marko Đurić direktor kancelarije za KiM.- Kako će ovaj problem biti rešen biće poznato sredinom sledeće nedelje, i to posle sastanka u Briselu, na kome osim Srba sa KIm biti i premijer Aleksandar Vučić. kao i premijer Aleksandar Vučić - rekao je Đurić posle sastanka s predstavnicima Srpske liste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track