Stefanović: Srpski pasoš želi 60.000 Albanaca!
Foto: MUP

Podneli zahteve

Stefanović: Srpski pasoš želi 60.000 Albanaca!

Politika -
Ministar MUP i ambasador Švedske Krister Asp potpisali Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave
1 / 3 Foto: MUP

BEOGRAD - Ministar Nebojša Stefanović je rekao da je Srbiji, u ovom momentu, podneto oko 60.000 zahteva kosovskih Albanaca za izdavanje pasoša Srbije.

"Imamo 60.000 i više zahteva Albanaca sa Kosova i Metohije za izdavanje pasoša naše države", rekao je Stefanović nakon što je sa ambasadorom Švedske Kristerom Aspom potpisao Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave. Stefanović je kazao da on to tumači kao njihovu želju da Srbija bude njihova zemlja.

U poslednjih 48 sati uhapšeno je 290 osoba, većinom Albanaca sa Kosova koji su pokušali da ilegalno pređu granicu Srbije i Mađarske, rekao je ministar policije. Opširnije u posebnoj vesti."Jedan veći broj Albanaca želi da prizna Srbiju kao svoju zemlju. Ja to tumačim tako", zaključio je Stefanović. Inače, ministar Stefanović i ambasador Švedske potpisali su Protokol o sprovodjenju Sporazuma o readmisiji, na osnovu kog bi u zemlju moglo biti vraćeno 1.500 migranata.

"To je u ovom trenutku broj koji se javlja za azil u Švedskoj. Od tog broja, negde oko 95-96 odsto ljudi se vraća", rekao je Stefanović novinarima u Palati Srbija nakon potpisivanja protokola. On je objasnio da je Srbija još 2007. godine u Briselu potpisala Sporazum o readmisiji lica koja nezakonito borave, i da na osnovu toga sa većinom zemalja EU potpisuje dogovore koji će "omogućiti bolju borbu protiv ovih pojava, koje postaju sve veći problem".

Prema njegovim rečima, potpisivanje Protokola svedoči o posvećenosti Srbije evropskim integracijama i želji da zaustavi lažne azilante. Ambasador Asp je naglasio da Švedska, u kojoj postoji "velika srpska dijaspora", već niz godina ima "izuzetno dobru saradnju" sa Srbijom po pitnaju imigracije.

"Došli smo do toga da se značajno smanji broj osoba koje traže azil u Švedskoj, i to je u velikoj meri rezultat volje za saradnju koje imaju Ministarstvo i ministar lično", kazao je on. Asp je kazao da Švedska smatra Srbiju bezbednom zemljom, da podržava njeno članstvo u EU, i da se nada nastavku saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track