ŠUTANOVAC PRISLUŠKIVAO BORISA TADIĆA: Špijunirao kuma i članove DS!
Foto: Kurir štampano

Bratislav Gašić, ministar odbrane, za Kurir

ŠUTANOVAC PRISLUŠKIVAO BORISA TADIĆA: Špijunirao kuma i članove DS!

Politika -
U vreme dok je bio ministar vojske 2009. kupio je uređaj za prisluškivanje od 1,36 miliona evra

Famozni uređaj za prisluškivanje od 1,36 miliona evra, o kojem se prošle nedelje vodila polemika u Skupštini Srbije, kupio je Dragan Šutanovac u vreme dok je bio ministar odbrane 2009. godine, a služio mu je da prisluškuje kolege iz DS. To u intervjuu za Kurir tvrdi Bratislav Gašić, ministar odbrane, i dodaje da je na „spisku“ bio i Boris Tadić, Šutanovčev kum, u to vreme predsednik zemlje.

Gašić još otkriva da je Šutanovac prodavao vojnu imovinu prijateljima mimo zakona, i da je vreme da se time pozabave nadležni organi. Kad je reč o sukobu sa Sašom Jankovićem, zaštitnikom građana, ministar tvrdi da VBA nije prekršio zakon, a podaci o obezbeđenju premijera ne mogu tek tako da se dele jer bi time mogla da se ugrozi bezbednost šefa Vlade.Premijer je najavio rekonstrukciju Vlade. Da li ste zadovoljni radom svog resora?- Nije na meni da sudim, već na premijeru. On je meni i ostalima ukazao poverenje i na njemu je da oceni naše rezultate. Nemam nikakav problem, niti sam se rodio u ovoj fotelji niti sam vezan za nju. Pojedini ministri iz bivše vlasti isekli bi vene da se ponovo vrate u ministarsku fotelju, verovatno zbog beneficija. Nije mi normalno da s ministarskom platom mogu da kupim pašnjak u centru Beograda ili toliko nekretnina. Privatnik sam 27 godina, od 1989. do 2015, ali ne mogu da kupim pašnjake u glavnom gradu.Kažete da je na premijeru da vas oceni. Da li smatrate da ste nešto mogli bolje?- Uvek može bolje. Vojska je organizovan sistem, čije je propadanje zaustavljeno 2012. godine dolaskom Vučića. Ne zaboravite da je to sistem koji je ciljano uništavan da bi bio uništen. Na tome su mnogi radili. Srbija treba da zna šta je sve Šutanovac rasprodao i ko je sve kupovao imovinu vojske, na koji način... Kako je rasprodavana tehnika vojske.Kome je prodavana imovina vojske?- Nadležni organi će se time baviti. Po svemu sudeći, partijski podobnim ljudima, prijateljima, rođacima, kumovima... Najvažnije je, i ja to želim, da građani po završetku tih istraga budu obavešteni o tome.Rekli ste da je 2009. kupljen uređaj za prisluškivanje bez znanja VBA i da je koštao 1,1 milion evra.- Sa PDV koštao je 1,36 miliona evra. Taj uređaj kupljen je 2009. i već posle nekoliko meseci VBA ga je otkrio i reagovao. Poslali su dopis nadležnom ministarstvu i tražili da se uređaj donese u agenciju. Tada su, u prisustvu predstavnika sve tri mobilne mreže, fabrički zatvorili kanal preko koga su prisluškivali telefone. Uređaj je stajao u jednom sektoru, gde je i vraćen pošto je zatvoren kanal, a od 2012. je u magacinu Vojske. Sredstva za kupovinu tog uređaja, na zahtev Dragana Šutanovca, odobrio je Mlađan Dinkić jer mu je Šutanovac pisao da mu odobri sredstva da kupi taj aparat.Mimo Vlade? Naknadno mu je pisao?- Tačno.Da li postoji izveštaj koga su prisluškivali?- Postoji iskaz u VBA, mene to ne interesuje, bitno mi je samo da ne bude zloupotreba u radu. Taj uređaj je i sad u magacinu, šta mi da radimo s tim? Nama, prema zakonu, takav aparat nije potreban.Vi i Šutanovac ste se nedavno u Skupštini „gađali“ pitanjem ko je Čarli. Pa ko je on?- Ko je Čarli, to najbolje zna Dragan Šutanovac jer je taj isti sakupljao operativne podatke o članovima njegove političke stranke.Šutanovac je prikupljao podatke, prisluškivao svoje saborce?- Između ostalih.

I ko mu je bio na meti?- Bili su mnogi.Tadašnji šef, kum Boris Tadić?- Mnogi s kojima se Šutanovac druži. Mislim da o Tadiću zna sve i ništa više neću da kažem o tome.Premijer je nedavno rekao da će preispitivati i svoj rad, da li smatrate da treba?- Ne. Premijer mnogo radi, po 20 sati dnevno, i onda imate opozicione grupe koje ga kritikuju samo da bi kritikovali, ne ceneći ogroman trud i žrtvu koju polaže. Pogledajte koliko je došlo stranih zvanica, kakvu poziciju imamo u svetu...Ipak, narod se žali zbog smanjenja plata i penzija.- Mislim da premijera najviše muči to što zbog neistinitih izjava nekih pojedinaca ne može da dospe do naroda. Ovu državu su pojeli do 2000. do 2012. godine neodgovornim zaduživanjem samo da bi pred izbore dali neke plate. I sad je sve to loše došlo Vladi na naplatu.

Ali imamo i neke članove SNS koji imaju po nekoliko plaćenih funkcija, direktore sa platom od 200.000 dinara.- Nedavno je čovek u Skupštini bez imalo blama rekao da ima platu 350.000 dinara. I onda neki kažu: „Vi ste doneli tu odluku da on ima platu 350.000 dinara.“Pa zar nije Zoran Babić potpisao njegovu platu kao predsednik administrativnog odbora?- Jeste, ali nemojte sad da zamenjujete teze.Nije zamena teza.- Da, on formalno potpisuje, ali nije on doneo odluku da mu bude tolika plata. I ja potpisujem plate u ministarstvu, pritom mnogi ovde imaju veće plate od moje, koja sad iznosi 87.000 dinara.Da li vi smatrate da neko ko predstavlja jedan resor kakav je vojska treba da ima platu 87.000 dinara?- Mi treba da podelimo teret sa svojim narodom, uostalom mi i nemamo neke specijalne troškove. Dolazim iz privatnog sektora, i ako za 27 godina bavljenja privatnim biznisom nisam dovoljno zaradio, neću ni sad. Pa neću valjda od funkcije da zarađujem?!Vaša koleginica je u Skupštini potegla pitanje Jankovićeve plate. Zašto nije pitala i za platu Jorgovanke Tabaković?- Ne znam, to morate nju da pitate.Da li znate kolika je Jorgovankina plata? Sa smanjenjem je oko 550.000 dinara.- Ne znam, niti me interesuje.Kad Janković izrazi sumnju u nešto, cela stranka skoči na njega. Vladimir Ðukanović, vaš poslanik, odmah je rekao da će prikupljati potpise za Jankovićevu smenu, kazao je da on podriva sistem...- Ma, ko je skočio? Ministarstvo odbrane, VBA i ja kao ministar uradili smo sve u skladu sa zakonom, a to što Janković misli da je bog nad svima nama, da je bog u Srbiji i da ima pravo da tumači zakon kako on želi... On je izašao u javnost bez ijednog dokaza, a onda je na sednici Odbora za bezbednost rekao: „Ne, ja to nisam tako mislio.“ Pa on je odbio da dođe u kontrolu koju je sam zakazao. Mnogo mu je važno da dobije dokumenta baš sa ovog slučaja - prebijanja Andreja Vučića. Da je došao u kontrolu, dobio bi i to. Drugo, njega interesuje samo obezbeđenje Aleksandra Vučića. Je l‘ to njegov posao? Da se bavi obezbeđenjem premijera?Možda mu je trebalo za predmet na kojem radi?- Koji predmet?Da li je obezbeđenje koje je bilo s premijerovim bratom obezbeđenje premijera ili nije?- Obezbeđenje koje se tog dana srelo s Andrejem Vučićem je obezbeđenje premijera.Pa možda je baš zbog toga tražio te podatke?- U predistražnom postupku za sve radnje postupanja nadležan je isključivo tužilac koji radi na tom predmetu i on može da da odobrenje da bilo šta od dokaza bude dato ili ne, bez obzira na stepen poverljivosti.Da li je VBA pre MUP prikupljao podatke o incidentu na Paradi ponosa?- Ne. MUP nije uradio ni uviđaj niti imate ijedan zapisnik o tome.Zar nije trebalo?- Jesu, ali pitajte njih što nisu.

Uvek raspoložen za partiju šaha...Bratislav Gašić
Uvek raspoložen za partiju šaha...Bratislav Gašić

O kritikama predsednika Srbije VladiNEMA SUKOBA NIKOLIĆ-VUČIĆ

Nikolić često kritikuje Vladu, kako ste se osećali kad je rekao da vi ministri niste njegov nivo?- Predsednikovo je da kritikuje, a naše je da radimo i dođemo do rezultata.Da li ima sukoba na relaciji Nikolić-Vučić?- Ne, videli ste i sami na poslednjem odboru da je Vučić rekao da će stranka maksimalno podržati predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

O bezbednosti premijeraVUČIĆ JE NAJUGROŽENIJA LIČNOST

Rekli ste da se stvara atmosfera kao pred ubistvo Ðinđića 2003. Da li ste to rekli na osnovu operativnih saznanja?- Na osnovu procena službi, koje dobijam na šest meseci, Vučić je najugroženija ličnost u Srbiji, i to je jedino što mogu da kažem.

Uvek su oni na najvišim funkcijama najugroženiji. Da li je u tom smislu Vučić najugroženija ličnost ili ima i nešto više?- O bezbednosti premijera ne mogu da govorim.Ðinđić je tad, kad se stvarala ta atmosfera, imao „zemunski klan“. Koga ima Vučić?- O bezbednosti premijera niti hoću niti mogu da govorim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track