AFERA PRISLUŠKIVANJE Prvoslav Davinić: I mene su prisluškivali
Foto: CILE

Bivši ministar odbrane

AFERA PRISLUŠKIVANJE Prvoslav Davinić: I mene su prisluškivali

Politika -
I tokom mog mandata bilo je špijuniranja, u kancelariji mog saradnika pronađena je bubica. Nisam imao podršku da to istražim, kaže Davinić

BEOGRAD - Prvoslav Davinić, bivši ministar odbrane, tvrdi da je i u vreme njegovog mandata bilo ilegalnog prisluškivanja.

Komentarišući navode Bratislava Gašića, aktuelnog ministra odbrane, da je Dragan Šutanovac prisluškivao saborce iz DS, uključujući i Borisa Tadića, Davinić kaže da je svojevremeno u kabinetu njegovog bliskog saradnika pronađena bubica za prisluškivanje!- Iz sopstvenog iskustva mogu da potvrdim da je bilo ilegalnog prisluškivanja i za vreme mog mandata. Prislušni uređaj bio je nelegalno stavljen u kancelariju jednog mog saradnika. Nisam to mogao da isteram do kraja jer nisam imao podršku u okviru sistema, akcenat je u tom periodu bio na reformama, a i nisam ostao dugo na toj poziciji - objašnjava Davinić, ne želeći da precizira o kom saradniku je reč.Davinić smatra i da, obelodanjivanjem podataka o prisluškivanju, Gašić nije ugrozio nacionalnu bezbednost, kao što mu to spočitava Šutanovac.- Veoma je opasno da se prisluškuje predsednik Srbije, i to pitanje bi trebalo istražiti detaljnije. Trebalo bi razjasniti da li je to bilo po zakonu i da li su pojedinci vršili zloupotrebe - dodaje on.

Fila: Ako je Šutanovac radio mimo odluke suda, treba da odgovara
Fila: Ako je Šutanovac radio mimo odluke suda, treba da odgovara

Advokat Toma Fila tvrdi da su Šutanovčeve optužbe neosnovane.- Nije Gašić ugrozio nacionalnu bezbednost ako je ukazao na to da je Šutanovac uradio nešto mimo zakona. Dozvole za prisluškivanje daje sud, a Šutanovac, ako je to radio mimo odluke suda, treba da odgovara - kaže Fila.

Bukti rat... Šutanovac i Gašić
Bukti rat... Šutanovac i Gašić

Međutim, Goran Mandić, profesor Fakulteta za bezbednost, tvrdi da je Gašić pogrešio kad je izneo podatke o kupovini prislušnog uređaja.- Takvi podaci se ne iznose u javnost. Pod uslovom da je informacija tačna, ne treba javno iznositi koliko je uređaj za prisluškivanje plaćen, jer onda obaveštajne službe drugih zemalja koje rade svoj posao okvirno znaju mogućnosti postojećih uređaja koje je naša zemlja kupila - kaže on.

OčekivanoNADLEŽNI ĆUTEViše javno tužilaštvo juče nije želelo da se izjašnjava da li su se u aferi s prisluškivanjem o zakon ogrešili Gašić ili Šutanovac. Umesto odgovora na to pitanje, dobili smo obrazloženje da se „danas tim povodom neće oglašavati, već kad se steknu uslovi za to“. Direktor VBA Petar Cvetković uputio nas je na pres-službu ministarstva, od koje do zaključenja broja nismo dobili odgovore. Ni Svetko Kovač nije odgovarao na pozive i SMS.

PRISLUŠKIVANI?Aleksandar VučićOtkrio da je bio prisluškivan u vreme dok je obavljao funkciju potpredsednika vladeTomislav NikolićTvrdi da ga prisluškuju i otkako je na funkciji predsednika državeBoris TadićU vreme dok je bio šef države, kako kaže Bratislav Gašić, prisluškivao ga kum Dragan ŠutanovacZoran ŽivkovićTvrdi da su ga prisluškivali u vreme DS i da je praksa nastavljena i u vreme SNS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track