(FOTO) NEKAD I SAD: Evo kako su izgledali naši političari na početku karijere!
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Beta

Retro album srpske politike

(FOTO) NEKAD I SAD: Evo kako su izgledali naši političari na početku karijere!

Politika -
Proverite da li su godine i na njima ostavile traga
1 / 5 Foto: Dado đilas, Fonet, Zorana Jevtić

Politički život Srbije oduvek je bio buran i ostavio je traga na svima nama. Da li je to slučaj i sa našim političarima ili je vreme zasad na njihovoj strani...TOMISLAV NIKOLIĆ, predsednik Srbije

Rođen je 15. februara 1952. godine u Kragujevcu. Po zvanju je master ekonomista. Tehničku školu, građevinski smer, završio je u Kragujevcu, a diplomirao na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Zaposlio se 1971. godine u Građevinsko preduzeće „Žegrap“ i radio u Majdanpeku, Priboju, Prijepolju, Trebinju, Beogradu i drugim mestima, sve do 1978.godine, kada se vratio u Kragujevac u firmu „22. decembar“, gde je bio šef Odseka za investicije i održavanje. Bio je i tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu.

Foto: Glas javnosti/Reuters/Beta
Foto: Glas javnosti/Reuters/Beta

Nikolić se partijski prvi put angažovao u Narodnoj radikalnoj stranci gde je brzo izabran za potpredsednika. Na njegovu inicijativu došlo je do ujedinjenja te stranke i mesnih odbora Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja i stvaranja nove stranke 23. februara 1991. godine pod nazivom Srpska radikalna stranka. U oktobru 2008. osniva Srpsku naprednu stranku na čijoj je Osnivačkoj skupštini 21.oktobra 2008.godine izabran za predsednika.

Foto: Kurir/Fonet
Foto: Kurir/Fonet

Tomislav Nikolić je od 1992. poslanik u Skupštini Srbije i jedini poslanik koji je biran u svaki saziv od 1992.godine. Zbog političkog delovanja, 1995.godine osuđen je na dvomesečnu kaznu zatvora koju je izdržavao u Gnjilanu. Na predsedničkim izborima 2012. u drugom krugu izbora Tomislav Nikolić pobeđuje dotadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića sa 49,54% (1.552.063 glasova) naspram 47,31% (1.481.952 glasova) i time postaje predsednik Srbije. Govori engleski i ruski jezik. Oženjen je Dragicom, ima sinove Radomira i Branislava, unuke Lenku, Juliju, Dimitrija, Vojina i Janka.

IVICA DAČIĆ, šef srpske diplomatije

Foto: Beta/Reuters/Printscreen
Foto: Beta/Reuters/Printscreen

Rođen je u Prizrenu 1. januara 1966. Dačić je bio premijer od 2012. do 2014, lider je Socijalističke partije Srbije i aktuelni šef srpske diplomatije.

Osnovnu školu završio je u Žitorađi, a gimnaziju u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer novinarstvo, u Beogradu. Bio je prvi predsednik mladih socijalista Beograda 1990. godine i portparol Socijalističke partije Srbije od 1992. do 2000. godine. Bio je predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Beograda i potpredsednik Socijalističke partije Srbije od 2000. do 2003. godine.

Savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije i Skupštine Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 1992. do 2004. godine. Bio je ministar za informisanje u takozvanoj prelaznoj vladi Republike Srbije od oktobra 2000. godine do januara 2001. godine. Decembra 2006. godine izabran je za predsednika Socijalističke partije Srbije. Nakon izglasavanja Vlade Mirka Cvetkovića u Narodnoj skupštini Republike Srbije 7. jula 2008, stupio je na dužnost zamenika predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Posle parlamentarnih izbora 2012, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, poverio je 28. juna Dačiću mandat za sastav Vlade Republike Srbije. Za predsednika vlade je izabran 27. jula 2012. Oženjen je Sanjom s kojom ima sina Luku i ćerku Andreu.

ALEKSANDAR VUČIĆ, predsednik Vlade Srbije

Foto: Beta/Fonet
Foto: Beta/Fonet

Aleksandar Vučić rođen je 5. marta 1970 u Beogradu, pravnik je i političar, predsednik Vlade Republike Srbije, generalni sekretar Nacionalnog saveta za bezbednost i predsednik Srpske napredne stranke. Bio je i ministar odbrane.

Četrnaest godina bio je generalni sekretar Srpske radikalne stranke, a bio je i ministar informisanja u Vladi narodnog jedinstva čiji je premijer bio Mirko Marjanović.

Stariji je sin Angeline (devojačko Milovanov) i Anđelka Vučića. Ima mlađeg brata Andreja. Bio je odličan đak u osnovnoj školi „Branko Radičević“ i u Zemunskoj gimnaziji. Pobeđivao je na gradskim i republičkim takmičenjima iz istorije, a bio je i pionirski prvak Beograda u šahu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a usavršavao je engleski jezik u Engleskoj, u Brajtonu.Kao jedan od najboljih studenata generacije bio je i stipendista „Fondacije za razvoj naučnog podmlatka“.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Radio je na „Kanalu S“ na Palama, Republika Srpska, 1992. i 1993, gde je pripremao i vodio vesti na engleskom jeziku, blok iz sveta, intervjue i reportaže. Godine 1993. Vučić pristupa Srpskoj radikalnoj stranci, i biva izabran za poslanika u Narodnoj skupštini. Dve godine kasnije, sa 24 godine, postaje i njen generalni sekretar.

Posle pobede radikala na lokalnim izborima u Zemunu 1996, postao je direktor Sportsko-poslovnog centra „Pinki“ (poznatijeg kao Hala „Pinki“).Trenirao je košarku i igrao fudbal. Poznat je kao navijač beogradske Crvene zvezde. Oženjen je i ima sina Danila i ćerku Milicu.ČEDOMIR JOVANOVIĆ, lider LDP

Foto: Reuters/Beta
Foto: Reuters/Beta

Rođen je 13. aprila 1971. u Beogradu. Osnovnu školu završio je u Beogradu. Prvi razred srednje škole započeo je u Devetoj beogradskoj gimnaziji da bi se ubrzo prebacio u Treću ekonomsku školu.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 1998. godine. Tokom studija radio je kao novinar. Bio je jedan od vođa studentskih protesta 1996/97. kada je stekao znatnu popularnost. Tih dana je navodno izvesna studentkinja Mia lansirala i bedž sa natpisom „Čedo, oženi me!“, što je Jovanović objašnjavao time da se ljudima verovatno dopada to što on priča. Sâm tvrdi da je bio hapšen i prebijan više puta od strane policije.

Po okončanju protesta, sa Čedomirom Antićem i grupom tadašnjih istomišljenika osnovao je Studentski politički klub koji je podržao bojkot republičkih izbora 1997. Tokom predizborne kampanje za predsednika Srbije, 2008. Pristupio je Demokratskoj stranci 1998. godine. Na republičkim izborima decembra 2000. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Srbije, a 2001. izabran je za potpredsednika DS.

Učestvovao je u hapšenju Slobodana Miloševića u svojstvu pregovarača u martu 2001. godine i jedan od glavnih pregovarača o njegovoj mirnoj predaji, i potom njegovog izručenja Haškom tribunalu, 28. juna iste godine.

Foto: Kurir/Beta
Foto: Kurir/Beta

Na sednici Liberalnodemokratske partije 28. januara 2012. godine je izjavio da je „Republika Srpska genocidna tvorevina“ čime je izazvao bes medija i organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, koja je najavila krivičnu prijavu protiv Jovanovića. Na ovu izjavu reagovao je i kabinet predsednika RS Milorad Dodik, odakle je poručeno da lider LDP “smišljenom laži da je Republika Srpska nastala na genocidu pokušava da pripiše kolektivnu odgovornost celom narodu, koji je samo branio pravo na život”.

Suvlasnik je firme Agroposlovi koja je zakupila deo preduzeća Fidelinka. Oženjen je Jelenom (35) i otac је četvoro dece - Mihajlo Lajf (11), Jana Hart (10), Zora Fejt (6) i Anđelija Fej (5).

ALEKSANDAR VULIN, ministar rada

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Rođen je 2. oktobra 1972. u Novom Sadu. Srpski je političar, diplomirani pravnik, a bio je novinar, poslanik, bivši direktor Kancelarije za KiM i aktuelni ministar rada.

Porodica Vulin vodi poreklo iz Bosne i Hercegovine. Osnovnu školu je završio u Novom Sadu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Otac Ranko bio je inženjer, majka Bosa (Malešević) medicinska sestra. U Vojvodinu su došli "trbuhom za kruhom", iz Bosne. Ima mlađeg brata Bojana. Svojevremeno je izjavljivao da je prvo Srbin, a zato i Jugosloven. Ponosan je na školovanje u karlovačkoj gimnaziji iako je zbog matematike išao na popravni. Počeo je kao mladi komunista, a u međuvremenu formiran je JUL, čiji je jedan od osnivača. Po izlasku iz partije, radio je u marketinškoj agenciji. Jednom prilikom je izjavio da nije hteo da ode u SPS jer nije socijalista. "Neću da lažem ni sebe ni druge. Komunista sam", rekao je on.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Voli Azru i Če Gevaru, Andrića, Tolstoja, Velimirovića...Trenutno je odgovorni urednik lista Pečat. Godine 2008. osnovao je Pokret socijalista, čiji je trenutni predsednik. Oženjen je i ima dva sina.

(EPK/Wikipedia/Glas javnosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track