Nikolić: Vukčević da razmisli šta to kopa po Srbiji
Foto: Nemanja Pančić

Predsednik Srbije oštro reagovao

Nikolić: Vukčević da razmisli šta to kopa po Srbiji

Politika -
Sada će meni jedan čovek iz Srbije, koji je vrhovni tužilac za tu materiju u zemlji, 16 godina posle bombardovanja, da kaže da će nešto da ispituje, rekao je Nikolić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je najavio istragu protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, ne shvata da je samostalan i da treba da razmisli "šta on to kopa po Srbiji".

"Sada će meni jedan čovek iz Srbije, koji je vrhovni tužilac za tu materiju u zemlji, 16 godina posle bombardovanja, da kaže da će nešto da ispituje. I mandat mu je istekao. Neka malo razmisli šta on to kopa po Srbiji. Ali, nije jedini. Počela je ponovo neka orkestrirana kampanja", kazao je Nikolić.

Predsednik je kazao da tužilac za ratne zločine u Srbiji ne treba da bude "pion Haškog tribunala, niti ruka koja treba da potpisuje dekrete koji stižu iz Haga". "Svaki tužilac treba da bude samostalan i on u Srbiji ima tu potpunu samostalnost, ali nema nezavisnost. Vukčević misli da je organ nekog drugog samostalnog tužilaštva", kazao je Nikolić. Nikolić je ponovio da stoji uz generala Dikovića i da zna da je Diković "čestit čovek" i da je siguran da nije "nikakav ratni zločinac".

Vladimir Vukčević   foto: Marina Lopičić
Vladimir Vukčević foto: Marina Lopičić

Fond za humanitarno pravo nedavno je objavio dosije u kojem se nalaze dokazi da je 37. motorizovana brigada, kojom je komandovao Diković, učestvovala u ratnim zločinima 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Posle novih dokaza koje je Fond izneo, Vukčević je najavio pokretanje istrage u slučaju Diković.

Politika/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track