Han: Dajte dokaze o pogoršanju slobode medija u Srbiji
Foto: Fonet

Odgovorio

Han: Dajte dokaze o pogoršanju slobode medija u Srbiji

Politika -
Na opasku da o slobodi medija ne može biti dokaz ako sredstva informisanja samo hvale ono što radi vlada, evropski komesar je uzvratio da jeste spreman da dalje prati tu situaciju

BRISEL - Evropski komesar Johanes Han izjavio je danas u Briselu da je rešen da prati sve oko tvrdnji da je došlo do pogoršanja položaja i slobode medija u Srbiji, ali je stavio do znanja da su za to potrebni dokazi i opipljivi nalazi, budući da Evropska komisija radi saglasno normama vladavine zakona.

Han je to rekao dopisnicima medija sa Zapadnog Balkana uoči odlaska u posete Makedoniji i Kosovu i time odgovorio na molbu da razjasni izjavu da su "otklonjeni nesporazumi" u vezi sa slobodom medija, koju je on pre par dana dao na konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje šta mu je to Vučić rekao da bi on zaključio kako nesporazuma između Evropske komisije i vlasti u Beogradu nema, Han je rekao da "kad je u pitanju sloboda medija, ja sam te primedbe čuo više puta i uvek pitam za dokaze".

"Želim da pratim te zamerke, ali su mi potrebni određeni dokazi, a ne samo glasine", naznačio je evropski komesar za proširivanje i susedstvo EU.

Na pitanje novinara evropskom komesaru nije li "dokaz" koji je on tražio za tvrdnju o pogoršavanju slobode medija u Srbiji to što je međunarodna novinarska organizacija "Reporteri bez granica" u poslednjem izveštaju ocenila da je došlo do pogoršanja položaja i slobode medija u Srbiji, Han je uzvratio da "treba videti na osnovu čega su oni dali takvu ocenu".

"Mora se videti od čega se sastoji ocena o takvom položaju (slobode medija u Srbiji), a ja imam dosta iskustva s takvim vrednosnim lestvicama, ne zasad u ovom slučaju, pa zato moram videti kojim merilima je utvrđen taj položaj na lestvici", pojasnio je Han.

Na opasku da o slobodi medija ne može biti dokaz ako sredstva informisanja samo hvale ono što radi vlada, evropski komesar je uzvratio da jeste spreman da dalje prati tu situaciju.

"A što se tiče medija koji povoljno pišu o premijeru, ima ih i u drugim zemljama, uključujući Zapad, to je samo izolovana naznaka i nikako nije dokaz. Mi ovde treba da gledamo na standarde vladavine zakona, tako da ako bude dokaza, ja ću na to prvi ukazati", istakao je Han.

On je dodao da tu Evropska unija ima svoja pravila i postupak, kao što je godišnji izveštaj o evropskim reformama zemalja Zapadnog Balkana i, podvukao da je "na to bila skrenuta pažnja".

"Ali, nužni su vrlo opipljivi dokazi i onda mi možemo prikladno postupiti, i to se tiče ne samo Srbije, već svih zemalja", ukazao je evropski komesar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track