SUMNJIVO: Vojska plaća sinu ministra da igra fudbal!
Foto: Kurir Dragana Udovičić I Zorana Jevtić

Ministar odbrane Vlade Srbije u sukobu interesa

SUMNJIVO: Vojska plaća sinu ministra da igra fudbal!

Politika -
„Milan Blagojević“ je u većinskom državnom vlasništvu i finansira fudbalski klub Mladost, za koji igra Gašić junior. Firma se nalazi na listi poreskih dužnika sa dugom od 147 miliona dinara, a godišnje sponzorstvo iznosi oko 25 miliona dinara

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić odrešio je kesu, ali našu - državna firma „Milan Blagojević - namenska“, koja je skoro u stopostotnom vlasništvu države finansira fudbalski klub Mladost iz Lučana, u kojem igra njegov sin Milan!

Da „Namenska“ iz Lučana finansijski pomaže lokalni fudbalski klub za koji igra mlađani Gašić potvrdili su nam i u tom klubu. Na pitanje kako Mladost preživljava, kazali su nam da im pomažu donacije sponzora, nešto reklame iz Jelen Superlige, ali i firma „Milan Blagojević“.- Njihova je infrastruktura, stadion, zemljište, oni pokrivaju troškove grejanja, struje. Ne plaćamo zakup, a pomažu i finansijski. Plaćaju prevoz mlađim igračima - kaže naš sagovornik.

Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Kurir da postoji „moralna sumnja da li je takav niz događaja slučajan“.- A čim postoji takva povezanost događaja, postoji i sumnja u trgovinu uticajem i time bi trebalo da se pozabavi neko zadužen za pitanja korupcije - kaže Goati.Inače, ova fabrika namenske industrije prošlu godinu završila je sa dobitkom od oko 10 miliona dinara, ali se nalaze na listi najvećih poreskih dužnika s dugom od 147 miliona dinara, prema poslednjim podacima Poreske uprave.Prema nezvaničnim informacijama, ovo državno preduzeće godišnje za fudbalski klub izdvaja oko 25 miliona dinara, a saradnja traje duže od dve decenije.Da je FK Mladost iz Lučana skoro pa porodični klub pokazuje i podatak da je trener Nenad Milovanović sin dugogodišnjeg direktora „Namenske“ Radoša Milovanovića. Zato i nije čudno što godinama finansiraju lokalni klub. Inače Gašić trebalo je da zaigra za Crvena zvezdu, ali mu se taj posao izjalovio. Pojavio se u timu pred početak zimskih priprema, što je zbunilo javnost jer nije bio poznat. Kasnije je otkriveno da je reč o Gašićevom sinu Milanu, dok je bio na čelu bio Kruševca.

Predomislio se negirao, pa promenio ploču NE VOLIM KAD MI SE U PRIČU UVLAČE DECAGašić je najpre rekao za Kurir da „Namenska“ ne finansira FK Mladost. A razgovor s ministrom odbrane tekao je ovako:Gašić: Namenska ne finansira Mladost.Kurir: U klubu kažu da ih finansira.Gašić: Za sve se obratite Nadzornom odboru.Kurir: Znači, ipak finansira?Gašić: Ne volim kad mi se u priču uvlače deca.Kurir: Vi ste na čelu Ministarstva odbrane, u čijem je vlasništvu 78 odsto „Milan Blagojević - namenska“, a ta firma finansira klub u kojem igra vaš sin.Gašić: To nema nikakve veze. Moj sin je počeo tamo da igra godinu dana pre nego što sam postao ministar. Ništa više ne želim da komentarišem.

Foto Fonet Mloš Lukić
Foto Fonet Mloš Lukić

Direktor o namerama ministra TRAŽIO DA MU UBACE SINA DOK JE VODIO KRUŠEVAC, A NE KAO MINISTAR ODBRANERadoš Milovanović, dugogodišnji direktor preduzeća „Milan Blagojević - namenska“ iz Lučana, potvrdio je naša saznanja o finansiranju FK Mladost, ali je neplanirano i obelodanio neke stvari o ministru.- Pomažemo sve moguće sportove u Lučanima, jer jedino mi radimo. Dok budemo poslovali pozitivno, pomagaćemo - kaže Milovanović. Na pitanje da li zna da u FK Mladost igra i sin ministra odbrane, odgovara:- Moj sin (Nenad Milovanović, prim. aut.) bio je trener FK Napredak (iz Kruševca, prim. aut.), čiji je gradonačelnik bio Gašić. I pošto je gradonačelnik pratio rad mog sina, on ga je, kad se moj sin vratio u Mladost, zamolio da malo posveti pažnje njegovom sinu. Ministar je bio vrlo korektan kad je rekao sledeće: „Nema veze, ako zasluži, neka kuca na vrata, ako ne zasluži, ništa.“ I do juče nije bio ni među 18. Sad, posle dužeg rada, ušao je među 18. I nije u prvom timu.Novinar: Znači, Gašić je doveo sina u klub tako što je pitao vašeg sina trenera da obrati pažnju na njega?Milovanović: Kao gradonačelnik. Zapamtite to.

Moćnici koji su „dizali“ fudbalske kluboveFK OBILIĆ I ŽELJKO RAŽNATOVIĆ ARKANObilić je bio je član nižih beogradskih liga, dok ga pod svoje 1992. nije uzeo Željko Ražnatović Arkan. Za kratko vreme postao je relevantan takmac Crvenoj zvezdi i Partizanu.FK Milicionar i Vlajko StojiljkovićMilicionar je devedesetih godina bio pod patronatom MUP i tadašnjeg ministra Vlajka Stojiljkovića, a za kratko vreme je iz nižih liga stigao do elitnog ranga. FK Sartid i Dušan MatkovićSmederevski fudbalski klub pravi procvat doživeo je devedesetih godina prošlog veka pod imenom Sartid 1913, kad je predsednik bio jedan od najmoćnijih ljudi u SPS Dušan Matković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja