VUČIĆEV ULTIMATUM: Bajatović leti iz Srbijagasa ako ne naplati milijardu evra!
Foto: Nebojša Mandić I Dragana Udovičić

Direktor Srbijagasa sateran u ćošak

VUČIĆEV ULTIMATUM: Bajatović leti iz Srbijagasa ako ne naplati milijardu evra!

Politika -
Premijer poručio preplaćenom direktoru da će do juna morati da naplati čak 121 milijardu dinara dugovanja za gas ili će ostati bez fotelje. Bajatović toleriše dug i uhapšenom Goranu Perčeviću, koji se povezuje sa SPS

BEOGRAD - Dušan Bajatović, najplaćeniji direktor u Srbiji, moraće do juna da utera dug od čak 121.158.953.158 dinara (oko milijardu evra), koliko firme i institucije duguju „Srbijagasu“, i da reorganizuje to javno preduzeće, jer će u suprotnom ostati bez fotelje, saznaje Kurir.

Tako je, kako kaže naš izvor, odlučio premijer Aleksandar Vučić, koji ne može više da toleriše tolike gubitke „Srbijagasa“.

- Vučić je rekao da će Bajatović morati da se uklopi u rokove i da reorganizuje „Srbijagas“ do juna, a moraće da naplati i ogromne dugove prema tom preduzeću, jer država više ne može da pokriva njegove gubitke - prenosi naš izvor Vučićeve reči.

GlavoboljaBajatović se, kako saznajemo, već hvata za glavu, jer teško da će uspeti da naplati tolika dugovanja. „Azotara“ ima račun od čak 39 milijardi dinara, „Petrohemija“ oko 22 milijarde, a dug će se prebiti preuzimanjem vlasništva.- Distributeri gasa duguju 12 milijardi dinara, a potraživanja za daljinske sisteme grejanja su oko 13 milijardi, i to će biti najlakše naplatiti. Ostalo su dugovanja privrede, a tu je opet mnogo državnih firmi, od kojih će biti teško uterati dug - priča naš izvor.

Na spisku dužnika je, kako saznajemo, čak 177 državnih i privatnih firmi. Tako Bajatović mora da naplati 3,8 milijardi od „Železare“, a 2,2 od „Galenike“.- „Toza Marković“ duguje 1,8 milijardi, MSK 1,7, Fabrika stakla Paraćin 1,3 milijarde, „Magnohrom“ iz Kraljeva 960 miliona - nabraja naš sagovornik.Dugačak spisakZanimljivo je da je na spisku dužnika za gas, sa 10.035.181 dinar, privatno preduzeće „Koteks“ u vlasništvu uhapšenog Gorana Perčevića, koji se povezuje sa SPS.Podsetimo, Vučić je i ranije kritikovao Bajatovića zbog bezobrazno visoke plate i loših rezultata i pripretio mu da mora odmah da promeni način poslovanja.- Neke stvari u poslovanju „Srbijagasa“ i drugih državnih preduzeća moraće da se menjaju u budućnosti. Oni koji u državnim preduzećima u Srbiji misle da je normalno da imaju ogromne plate, a otvoreno kažem da ne mislim samo na Bajatovića, očigledno ne razumeju narod i njihove probleme - rekao je tada Vučić.Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija smatra da će Bajatović biti u velikom problemu.- Ispravna je odluka da „Srbijagas“ naplati svoja potraživanja i da ima čisto poslovanje, ali nisam siguran koliki je deo tih dugovanja uopšte naplativ - kaže Bušatlija.Bajatović nije želeo da odgovori na pitanja Kurira da li će uspeti da za tri meseca reši zadatak premijera i da li se plaši da će biti smenjen. Odgovore do zaključenja broja nismo dobili ni iz „Srbijagasa“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track