Anđelković: Besmislene optužbe Sande Rašković za rakete alas
Foto: Fonet Medija Centar

Reagovanje

Anđelković: Besmislene optužbe Sande Rašković za rakete alas

Politika -
Analitičar smatra da je u Srbiji "sada u jeku kampanja pojedinih naglašeno prozapadno nastrojenih medija, NVO i javnih delatnika, sa ciljem da se pogoršaju odnosi između Srbije i Rusije"

BEOGRAD - Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra "besmislenim optužbe" predsednice Demokratske stranke Srbije (DSS) Sande Rašković Ivić da Srbija, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, prodaje Ukrajini protivoklopne raketne sisteme "Alas", jer Srbija ne može da prodaje, i da kojim slučajem to želi, nešto što se još "ni ne sprema da počne da prozivodi".

On, međutim, u pisanoj izjavi pita "zašto gospođa Rašković Ivić iznosi takve lažne optužbe protiv svoje zemlje?" Prema oceni Anđelkovića, one su usmerene da izazovu opasno pogoršanje na relaciji između Beograda i Moskve, "odnosno naše zemlje i njenog ruskog tradicionalnog prijatelja i strateškog partnera".

Anđelković smatra da je u Srbiji "sada u jeku kampanja pojedinih naglašeno prozapadno nastrojenih medija, NVO i javnih delatnika, sa ciljem da se pogoršaju odnosi između Srbije i Rusije". "Uporno i bezočno se iznose neistine da je Rusija ljuta na Srbiju, odnosno da Moskva vrši snažan pritisak na aktuelnu vlast", tvrdi Anđelković i objašnjava da su činjenice drugačije. "Rusija od Srbije ne traži da se svrsta na njenu stranu, već je, naprotiv, veoma zadovoljna našom sadašnjom izbalansiranom politikom", ocenio je Anđelković.

Sanda Rašković Ivić, Foto: Fonet
Sanda Rašković Ivić, Foto: Fonet

On predviđa da će drugi pol "kampanje protiv očuvanja i razvoja dobrih srpsko-ruskih odnosa" biti usmeren prema ruskom javnom mnenju, "odnosno sračunat na to da se tamo postepeno razvija negativan stav prema srpskoj vlati, pa i Srbiji".

Anđelković u svetlu toga gleda na "neistine" Sande Rašković Ivić i podseća da je "ruska javnost na takve stvari veoma osetljiva, pa je osnovana sumnja da se radi o početku udara na srpsko-ruske veze sa namerom da se proces prenese baš u Rusiju".

Moguće je i da su stvari banalnije, da je u pitanju obična politička lakomislenost i neodgovornost, dodao je Anđelković i ocenio da je, u svakom slučaju, "u pitanju politički izuzetno nekorektan potez i profiterstvo na račun nacionalnih interesa".

Anđelković smatra da je u vreme Vojislava Koštunice delovanje DSS "bilo zasnovano na uvažavanju istine", dok je DSS pod vođstvom Sande Rašković Ivić "utonuo u vode banalne manipulacije i crne propagande". To je dokaz da se radi o novoj stranci, koju u najboljem slučaju možemo da nazovemo "novi DSS", napomenuo je Anđelković.

"Između njega i starog DSS", smatra Anđelković, "sigurno nije manja razlika nego izmeđ DS, koju je vodio Zoran Đinđić i istoimene stranke koja je pred nama danas".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja