SPREMTE SE SPREMTE: Šešelj okupio radikale u Spensu
Foto: Tanjug

Agituju za izbore

SPREMTE SE SPREMTE: Šešelj okupio radikale u Spensu

Politika -
Šešelj je na skupu na novosadskom Spensu, a povodom promocije njegovih knjiga napisanih tokom pritvora u Haškom tribunalu, rekao da su izlaz iz aktuelne krize u Srbiji jedino izbori na republičkom i na pokrajinskom niovu
1 / 5 Foto: Tanjug

NOVI SAD - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je večeras da je ta stranka "krenula u akciju" da iznudi raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima još u toku ove godine.

Šešelj je na skupu na novosadskom Spensu, a povodom promocije njegovih knjiga napisanih tokom pritvora u Haškom tribunalu, rekao da su izlaz iz aktuelne krize u Srbiji jedino izbori na republičkom i na pokrajinskom niovu.

"(Bojana) Pajtićeva vlada u Vojvodini nije ni legalna ni legitimna, nije legalna jer je promenjen izborni sistem i zbog toga se odmah moraju raspisati novi izbori, a nije legitimna zato što je DS dobila neuporedivo manje glasova na poslednjim izborima u odnosu na prethodne, na osnovu kojih je na vlasti u Vojvodini", poručio je lider radikala.

On je takođe ponovio optužbne na račun ubijenog premijera Zorana Đinđića izrečene pre neki dan, istakavši da je "Đinđić bio monstrum i šef mafije".

Šešelj je Đinđića uporedio sa Josipom Brozom rekavši da između njih dvojice nema nikakve rezlike, jer su i jedan i drugi svoje političke protivnike slali u Hag.

"Najveću izdaju Đinđić je počinio kad je uhapsio Slobodana Miloševića i kada ga je na Vidovdan isporučio Hagu, zbog toga ga je stigla božija kazna", rekao je Šešelj i dodao da, iako se često nije slagao sa politikom Miloševića, mora priznati da se Milošević pred Haškim tribunalom pokazao kao junak.

Lider radikala je kazao i da je u Srbiji izokrenut sistem vrednosti, pa je tako, prema njegovim rečima, juče "obeležen datum smti jednog kriminalca, a dan ranije nije obeležen datum smti jednog junaka".

Osvrćući se na aktuelna politička dešavanja, Šešelj je pomenuo vladu u senci, koju je formirala DS, a koju je nazvao "vladom u hladu" u koju "čak nije želeo da uđe nijedan pošteni član DS".

"Imamo karikaturalne ličnosi i u vlasti u Vojvodini i u vlasti na republičkom nivou i niko normalan ne može da poveruje da će bilo ko od jednih ili drugih doneti dobro Srbiji", rekao je Šešelj.

On je istakao da SRS u oblasti ekonomije nudi politiku oslanjanja na sopstvene snage i pojasnio da je jedan od načina ekonomskog oporavka ponovno uspostavljanje carina, koje su, kako je rekao, ukinute za vreme vladavine Borisa Tadića.

Šešelj je posebno kritikovao republičku vlast i njenu saradnju sa Evropskom u nijom, rekavši da Srbiji nije mesto u EU, jer su "tamo koncentrisani svi tradicionalni neprijatelji Srbije koji je neprestano ucenjuju".

Po Šešelju, Srbija nema šta da traži u EU i mesto joj je u savezu sa Rusijom, sa kojom je uvek bila saveznik, a kako je naglasio, nikada neprijatelj.

Niz optužbi Šešelj je izneo i na račun predsednika Srbije Tomisalva Nikolića, pominjući pre svega njegovu fakultetsku diplomu.

"Nikolić ima diplomu, a ne zna gde mu je fakultet", rekao je on i dodao da ne poznaje nikoga ko je sa Nikolićem studirao.

Šef radikala osvrnuo se i na dešavanja u vezi sa smederevskom Železarom.

"Vlada Srbije nas je godinu dana uveravala da je malte ne gotov dogovor sa Esmarkom u vezi smederevske Železare, sve dok SRS nije raskrinkala tu priču i dokazala da se ne radi o onom poznatom Esmarku, već o nekoj propaloj ekspozituri te kompaije koja je registrovana za 50 evra i koja je imala nameru da opljačka Srbiju", kazao je Šešelj.

Pre lidera SRS na skupu su govorili predsednik Gradskog odbora te tranke Novog Sada Đurađ Jakšić, potpredsednik stranke Zoran Krasić, potpredsedici Centralne otadžbinske uprave SRS Vjerica Radeta i Milorad Mirčih, predsednik SRS iz RS Dragan Đurđević i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track