VUČIĆ NE MOŽE NIŠTA DAČIĆU: Šefa srpske diplomatije štiti funkcija u OEBS!
Foto: Dado đilas, Zorana Jevtić

Istražujemo: Koga će premijer da počisti u rekonstrukciji

VUČIĆ NE MOŽE NIŠTA DAČIĆU: Šefa srpske diplomatije štiti funkcija u OEBS!

Politika -
Vučiću je važnija međunarodna pozicija, a time je mesto šefa diplomatije, dok predsedava OEBS, bezbedno, kažu analitičari

BEOGRAD - Mogućnost da premijer Aleksandar Vučić odluči da prekine saradnju u Vladi sa socijalistima i Ivicom Dačićem u ovom trenutku je malo verovatna zbog Dačićeve trenutne pozicije predsedavajućeg OEBS, koju ima kao šef srpske diplomatije, ocenjuju analitičari.

- Vučiću je mnogo važnija međunarodna pozicija, a time je mesto šefa diplomatije, što se Dačića tiče, bezbedno. Predsedavanje traje godinu dana i to bi realno otvorilo prostor za spekulacije ko bi ga zamenio - kaže analitičar Branko Radun, dok njegov kolega Dragomir Anđelković smatra da fotelja predsedavajućeg OEBS nije potpuna zaštita, ali može se reći da Dačiću daje prostor za manevrisanje kad je reč o rekonstrukciji Vlade.Sačekati april- Francuzi su, recimo, menjali šefa diplomatije tokom predsedavanja. Ovo je neka vrsta kancelarske vlade jer je Vučić, praktično, lično pobedio na izborima, pa ne zavisi od volje koalicionih partnera. Moguće je zato da on promeni ministre i iz SPS i iz SNS, pa i nestranačke ličnosti za koje proceni da nisu radile dobro - kaže Anđelković.Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, za Kurir kaže da je svaki scenario koji je izneo premijer Vučić moguć, osim onog da će biti promena na čelu Vlade. Na pitanje da li lidera socijalista Ivicu Dačića može da zaštiti pozicija predsedavajućeg OEBS, odgovara da „treba sačekati april, kad će ta tema biti aktuelna“. Vučić je sinoć rekao da ne želi da govori o rekonstrukciji, i o tome ko je višak u Vladi.- Ne mogu o tome da govorim, neću da se mnogo raduju oni koji čekaju to da čuju - rekao je premijer na RTS i dodao da ima još mnogo posla da se završi do 27. aprila, kada je prva godišnjica Vlade.Protiv tajkunaOn je ponovio da tajkuni upravljaju Srbijom i da ima dokaze da Miroslav Mišković stoji iza pojedinih protesta i da finansira političke stranke.

Vučić tvrdiEVROPSKI PUT ZAVISI OD DIJALOGA SA ALBANCIMA NA KOSOVU

Evropska budućnost Srbije određuje se time koliko ćemo biti uspešni u pregovorima s Prištinom u Briselu, a to su najteži mogući razgovori, izjavio je sinoć Aleksandar Vučić i dodao da Vlada čini sve što može da bi napredovala na evropskom putu Srbije i u otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU, ali da laži nema - najvažnije u vezi s tim je dijalog sa Albancima na Kosovu.

Ako se ponovo kandidujeVUČIĆ ĆE PODRŽATI NIKOLIĆA

Vučić je izjavio da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić imati podršku Srpske napredne stranke ukoliko bude odlučio da se kandiduje i na sledećim predsedničkim izborima. On je rekao da je Nikolić dao podršku Vladi u najtežim trenucima - da je mogao da okrene glavu i kaže da mu se ne sviđa to što se radi i mere koje se preduzimaju za oporavak zemlje onda kad se to skoro nikome i nije sviđalo.

Dačićevi oguglaliSPS: MI SMO SPREMNI

Šef SPS nije bio raspoložen da komentariše premijerove scenarije, ali se zato oglasila njegova stranka.- Svaki ministar iz redova SPS treba da bude podložan kontroli i oceni, koju treba da donese sam premijer. Zalaganje ne može da bude samo deklarativno, ono podrazumeva odgovornost za rad i njegove rezultate, kao i spremnost na posledice eventualnih pogrešnih odluka i postupka. Spremni smo za eventualnu rekonstrukciju, uz ubeđenje da će svaka odluka doprineti daljem napretku u reformama.

Četiri plana rekonstrukcije

1. Promene u vladajućoj koaliciji2. Značajne promene među ministrima iz redova SNS3. Odlazak Aleksandra Vučića sa čela Vlade4. Rekonstrukcija će sačekati pokrajinske izbore krajem godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track