Tadić: Iskoristiti potencijale poljoprivrede
Foto: RTS

Izbori 2012.

Tadić: Iskoristiti potencijale poljoprivrede

Politika -
Imamo nekoliko desetina puta manji bruto domaći proizvod u poljoprivredi nego što je to moguće, a možemo sve da popravimo, rekao je lider DS

VELIKA PLANA - Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić posetio je danas u Velikoj Plani kompaniju "Superior", koja gotovo dve decenije primenjuje najnaprednije naučne metode u proizvodnji semena i sadnog materijala.

Vlasnik preduzeća Ivo Đinović, inače nosilac lokalne izborne liste "Izbor za bolju Veliku Planu", proveo je Tadića kroz savremenu laboratoriju u kojoj se godinama uspešno razvijaju hibridne vrste semena prilagođene posebnim klimatskim uslovima.

U razgovoru sa vlasnikom najvećeg srpskog privatnog preduzeća u ovoj oblasti, Tadić je označio strateški najvažnije tačke razvoja srpske poljoprivrede: proizvodnju najkvalitetnijeg semena, kvalitetno zemljište, angažovanje poljoprivrednih savetnika, obuku poljoprivrednika, podsticajne mere države, izgradnju i čišćenje kanala, obezbeđivanje tržišta i revitalizaciju industrije veštačkih đubriva.

"Mi danas imamo nekoliko desetina puta manji bruto domaći proizvod u poljoprivredi nego što je to moguće, a možemo sve da popravimo ukoliko počnemo od ovakvih preduzeća i učinimo iskorak u oblastima koje sam pomenuo", rekao je Tadić.

U najkraćem roku država će, kako je najavio, razmotriti na koji način može da subvencioniše proizvodnju semena i navodnjavanje, odnosno kopanje bunara.

Element znanja u poljoprivrednoj proizvodnji, kako su konstatovali Tadić i Đinović, donosi i najveće prihode, a proizvodnja semena je upravo poljoprivredna delatnost u kojoj je udeo znanja najizraženiji.

"Kada Srbija politički odlazi u svet a nema šta da ponudi, ona je nedovoljno jaka zemlja. Proizvodnja je u suštini svake politike i važno je da se element znanja što više uključi u proizvodnju", kazao je Tadić, i, čestitajući vlasniku kompanje na uspesima koje postiže i na stranim tržištima, istakao da Srbija ponvo hvata korak sa svetom u domenu poljoprivredne nauke.

On je podsetio i da je Srbija jedina zemlja na severnoj polulopti sa velikim potencijalima za proizvodnju fosfatnog đubriva, te da bi pančevačkoj "Azotari" trebalo u najskorije vreme pronaći strateškog partnera.

Tadić je ranije danas razgovarao sa voćarima u opštini Smederevska Palanka o potencijalima te grane, ali i problemima zbog kojih ne mogu još više da podignu kvalitet proizvodnje.

Tadić je posetio imanje porodice Slavoljuba Mijailovića, najvećeg proizvođača voća u opštini Smederevska Palanka, sa 400 tona voća koje godišnje uzbere sa 40.000 stabala na 26 hekatara u selu Selevac.

"Apsolutno sam ubeđen da je Srbija jedno od najboljih mesta na svetu za proizvodnju voća, i dok god ova naša prostranstva ne budu preplavljena voćarskim kulturama mi ćemo znati da ne izvlacimo iz zemlje sve ono što možemo", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, na tome se moraju zajednički angažovati i proizvođači i država - voćari da prihvate najsavremenije agrotehničke mere, a vlada da donese niz mera, kojima bi se podigao kvalitet proizvodnje voća i prinosi, imajući u vidu da je voćarstvo veliki potencijal.

"Ne možete danas da proizvodite kao što se proizvodilo nekad i nemoguće je izdržati da jedan poljoprivrednik istovremeno proizvodi više kultura. To mora da se izmeni i da specijalizujemo naše seljake i paore za pojedine proizvodnje", rekao je Tadić.

On je istakao da je svestan problema sa kojima se suočavaju voćari u Srbiji, ali i izrazio zadovoljstvo zbog hrabre i pionirske odluke nekih proizvođača voća da u teškim vremenima počnu da primenjuju najsavremenije agrotehničke metode.

"Bez teškog rada nema uspeha, jer, ako mi nećemo, negde neko u svetu legne kasno, a ustane rano i odradi ono što mi nismo bili u stanju i nastupi na istom tržištu na kojem i mi želimo da nastupimo", primetio je lider DS i dodao da je njegova stranka zadnjih godina, posebno u poslednjih godinu i po dana, fokusirana na poljoprivredu, kao temelj srpskog društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track