Dačić: Nota Srbiji zbog paljenja zastave, a ne Vulinove izjave
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

Konferencija šefa srpske diplomatije

Dačić: Nota Srbiji zbog paljenja zastave, a ne Vulinove izjave

Politika -
Ne mogu da prihvatim to da je izjava Vulina izazvala ceo ovaj incident. Diplomatska nota koja nam je stigla je zbog paljenja hrvatske zastave od strane Vojislava Šešelja, rekao je ministar

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i dodao da je diplomatska nota uručena Srbiji zbog paljenja hrvatske zastave, a ne zbog izjave ministra Aleksandra Vulina.

Ističući da je veoma važno da razni incidenti ne bacaju senku na javno izrečenu želju za unapređenjem odnosa dve države, Dačić je rekao:"Ne mogu da prihvatim to da je izjava Vulina izazvala ceo ovaj incident. Diplomatska nota koja nam je stigla je zbog paljenja hrvatske zastave od strane Vojislava Šešelja a ne zbog izjave ministra Vulina."

Na pitanje da li Vulinove izjave predstavljaju mešanje u "tuđi sektor" i stvaraju probleme, Dačić je odgovorio:"To je pojednostavljeno pitanje, zato što ispada kao da je pre Vulinove izjave sve bilo idelano. Nije. Prve takve izjave su došle sa hrvatske strane, bili su takvi nastupi u Evropskom parlamentu oko Šešelja..", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

On je dodao da su odnosi između Srbije i Hrvatske kao i odnosi između dva naroda veoma značajni za ukupnu stabilnost u regionu, i naveo da je važno ići ka normalizaciji odnosa.

Dačić smatra da su državni organi adekvatno reagovali kada je protiv Vojislava Šešelja podneta krivična prijava zbog paljenja hrvatske zastave i navodi da mu je hrvatska koleginica Vesna Pusić juče prenela da će se hrvatski ambasador vratiti u Beograd posle konsultacija nakon katoličkog Uskrsa.

Štajnmajer dolazi u Beograd 28. aprila

Dačić je najavio je danas da će najznačajnija spoljnopolitička aktivnost Srbije u aprilu biti poseta šefa nemačke diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera, koji u Beograd dolazi 28. aprila.

ž"Poseta Štajnmajera je veoma bitna, jer je to prva njegova poseta u novom mandatu kao ministra spoljnih poslova", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Beogradu. On je dodao da će 8. aprila doći u Beograd i generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer, zajedno sa šefom Specijalne posmatračke misije u Ukrajini i Dačićevom specijalnom predstavnicom za Ukrajinu u trilateralnoj kontakt grupi, koji će referisati o razvoju situacije u Ukrajini. Šef srpske diplomatije je ocenio da je situacija u Ukrajini mnogo bolja nego ranije i da je on optimista, jer je rat zaustavljen, mada ima sporadičnih kršenja primirja. Kazao je i da se radi na formiranju radnih grupa koje treba da se bave bezbednosnim, humanitarnim, ekonomskim i političkim aspektima i dodao da je potrebno povećati broj posmatrača u Ukrajini i obezbediti što više tehničkih sredstava za nadgledanje situacije. Dačić je najavio i posetu Beogradu ministra spoljnih poslova Letonije, predsedavajuće EU, kao i svoje učešće na nekoliko međunarodnih skupova, među kojima je i sastanak ministara spoljnih poslova Srbije, Mađarske, Makedonije, Grčke i Turske 7. aprila u Budimpešti.

Na pitanje kada će biti imenovani ambasadori u zemljama u kojima nedostaju, a što je bilo najavljivano već nekoliko puta, rekao je da se traže najbolja moguća rešenja, naročito za neke zemlje kao što je Nemačka. "Reforma diplomatije biće glavna tema naših aktivnosti u narednom periodu", kazao je Dačić i dodao da država "hoće sve to da reši u paketu, te je to razlog što već nisu rešene neke manje značajne zemlje", istakavši da to "treba rešiti veoma brzo". Na pitanje novinara da li će ambasadori biti imenovani u narednih mesec dana Dačić je naveo da misli da je "proteklo dovoljno vremena da bi trebalo da se reši to pitanje".

Govoreći o aktivnostima u martu Dačić je podsetio na svoju posetu sedištu NATO u Briselu, zajedno sa ministrom odbrane Srbije Bratislavom Gašićem, kao i na nedavno usvajanje Induvidalnog akcionog plana partnerstva između Srbije i NATO. "To nije ništa novo, jer je Srbija kada je ulazila u Partnerstvo za mir u svom planu koji je iznela, a i u okvirnom sporazumu koji je tada potpisala sa NATO, definisala i potpisivanje Individualnog akcionog plana partnerstva koji se ne tiče našeg članstva, niti pokazuje našu nameru ka članstvu. Tada smo izneli i našu poznatu poziciju vojne neutralnosti", rekao je Dačić.

On je rekao da želi da otkloni moguće dezinformacije, "jer smo mi skloni kao društvo da na takav način funkcionišemo", i istakne da Srbija hoće dobre odnose s NATO, ali zadržava principijalni stav vojne neutralnosti i neće podneti zahtev za članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi. Dodao je da je i zbog situacije na Kosovu Srbiji potrebna saradnja s NATO. "Ratovali smo s njima, pa se pokazalo da to nije dobro", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track