VUČIĆ: Regionu treba jača ekonomska intergracija da ne bismo bili rascepkana tržišta
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Intervju

VUČIĆ: Regionu treba jača ekonomska intergracija da ne bismo bili rascepkana tržišta

Politika -
U političkom smislu nije nam potrebno bratstvo i jedinstvo, ali nam je potrebna racionalna i odgovorna, bliska saradnja na svim poljima, od izgradnje infrastrukturnih projekata do zajedničkog izlaska na treća tržišta, kaže premijer Srbije za banjalučke novine

BANJALUKA - Srpski premijer Aleksandar Vučić pozvao je zemlje regiona na bliže i snažnije ekonomske integracije koje su u interesu svih, jer, kako kaže, sami odvojeni i posvađani bićemo mala i beznačajna tržišta sa umirućim ekonomijama i politikama prošlosti, a ne budućnosti.

"U političkom smislu nije nam potrebno bratstvo i jedinstvo, ali nam je potrebna racionalna i odgovorna, bliska saradnja na svim poljima, od izgradnje infrastrukturnih projekata do zajedničkog izlaska na treća tržišta", rekao je Vučić u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinama. Premijer kaže da iskreno veruje da se, bez obzira na to šta se dešavalo u prošlosti, region može okrenuti budućnosti, pomirenju i boljem životu.

"Svako od nas radi ili bar pokušava da radi u interesu sopstvenog naroda ili države, ali svi mi samo zajedno možemo da uradimo dobre stvari za nas. Sami, odvojeni i posvađani bićemo mala i beznačajna tržišta, s umirućim ekonomijama, politikama prošlosti, a ne budućnosti, i baš zato sam i pred Angelom Merkel jasno i nedvosmisleno izneo stav o neophodnosti snažnijih i bližih, pre svega ekonomskih integracija na Balkanu, jer to je dobro i potrebno svima", naveo je Vučić.

Upitan da li će u julu prisustvovati obeležavanju 20 godina od zločina u Srebrenici, premijer kaže da osuđuje taj "užasni zločin" i da poštuje svaku žrtvu. Smatra, međutim, da je o konkretnim političkim manifestacijama rano govoriti.

"Uostalom, predsednik Boris Tadić je već bio u Srebrenici", podsetio je. Premijer je istakao da Srbija iskreno želi unapređenje odnosa Srbije i BIH.

"Srbi, Bošnjaci i Hrvati vekovima žive na ovim prostorima. Ni u budućnosti nećemo moći jedni bez drugih. Kad to neke usijane glave budu razumele, biće bolje za sve nas", naveo je Vučić. Istakao je da je to razumeo i mnogo toga naučio iz sopstvenih grešaka i, kako kaže, lične, političke uskogrudosti.

"Sve ovo sam rekao samo zato što mi se čini da je politika delimična prepreka unapređenju naših odnosa u svim sferama društvenog života, iako su ti odnosi bolji nego ranije", rekao je Vučić. Govoreći o rezultatima sprovođenja Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Republike Srpske, premijer kaže:

"Reubliku Srpsku volimo, baš kao što ljudi u Srpskoj vole Srbiju više od svega. BiH poštujemo, njen teritorijalni integritet i suverenitet. Imamo velike planove i verujem da će građani Srpske u narednom periodu osetiti i više konkretne podrške i pomoći od Srbije, a snažna Srbija, uveren sam, uvek će značiti i mir u regionu, ali i jaku Srpsku", naveo je Vučić.

Premijer je poručio da poštuje sve institucije RS i sve njene političke aktere, te da ne misli da se meša u političku scenu Srpske. Najavio je da će pozvati predsednika RS Milorada Dodika i Mladena Bosića da "razmene mišljenja o svim važnim temama i pokušaju da usaglasimo poglede na budućnost celog regiona i saradnju Srbije i Srpske".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja